https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pavlove-budou-ochranci-hledat-hnizda-chranenych-ptaku-aby-je-neohrozila-tezba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pavlově budou ochránci hledat hnízda chráněných ptáků, aby je neohrozila těžba

4.3.2023 01:32 | PAVLOV (ČTK)
Od konce února začíná hnízdit několik druhů, jako první orli mořští.
Od konce února začíná hnízdit několik druhů, jako první orli mořští.
V okolí Pavlova na Havlíčkobrodsku budou ornitologové s pomocí dobrovolníků tento víkendudohledávat hnízda lesních dravců a sov, aby je neohrozila těžba dřeva. Od konce února začíná hnízdit několik druhů, jako první orli mořští, následují je výři velcí, sýci rousní a jestřábi lesní. Vyrušování jim škodí, sdělila Petra Hulvová ze Stanice Pavlov, která se stará o zraněná nebo oslabená zvířata.
 

"Již v únoru vyráží do terénu řada ornitologů s cílem dohledávat hnízda těchto chráněných druhů. Jen tak je totiž možné zajistit, aby v okolí hnízda těžební práce ustaly," uvedla Hulvová. Doplnila, že ochrana hnízd a jejich okolí se s majiteli lesa domlouvá jen na dobu hnízdění.

"Křikem při procházce hnízdění orlů, jestřábů ani výrů neohrozíte. Největším rizikem jsou otřesy při těžbě v lese nebo přímo pokácení hnízdního stromu a pak také bohužel stále se rozšiřující motokros," uvedl ornitolog Ivo Hertl.

V okolí Pavlova pomohou s dohledáváním hnízd dvě desítky dobrovolníků. "Určitě budou houkat výři, puštíci, kalousi, kulíšci, možná i už i sýci rousní, uvidíme," řekla Hulvová. Strom s hnízdem ochránci vyfotí a zaznamenají jeho souřadnice pomocí GPS. Akce se koná ve spolupráci s pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině. Pobočku mohou také kontaktovat lidé, kteří o hnízdění výše zmíněných dravců a sov ví.

Postup při dohledávání hnízd se u jednotlivých druhů ptáků liší. U orlů mořských se kontrola provádí dalekohledem na velkou vzdálenost. "V našem kraji jde zhruba o 20 hnízd," uvedl Hertl. Když chtějí ornitologové dohledat hnízda jestřábů, musejí vyjít před svítáním. Do lesů také v tomto období umisťují záznamníky. Z nahrávek se dá podle Hulvové vyhodnotit, jak jsou dané lokality obsazené.

Hnízdní stromy se chrání i kvůli jiným ptačím druhům. V Jihlavě - Heleníně teď bylo kvůli datlu černému odložené kácení starého buku v lesoparku. Pracovníci města strom ohradili. "Plotem chceme zajistit bezpečnost lidí před případným pádem suchých větví," uvedla Žaneta Manová, vedoucí oddělení služeb v životním prostředí. Až skončí hnízdní období, zřejmě v květnu, pracovníci kvůli bezpečnosti lidí sníží korunu stromu. Skátí ho na podzim, až skončí vegetační období.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist