https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-podyji-se-dnes-otevrela-turisticka-stezka-obe-strany-hranice-spojila-lavka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Podyjí se otevřela nová turistická stezka, obě strany hranice spojila lávka

2.4.2023 18:20 | Hardegg (Rakousko) (ČTK)
Údolí Dyje z Hardeggské vyhlídky v NP Podyjí.
Údolí Dyje z Hardeggské vyhlídky v NP Podyjí.
V Podyjí u rakouského Hardeggu se dnes otevřela nová mezinárodní pěší turistická stezka, která na čtyřech kilometrech provede turisty podél Dyje po české i rakouské straně hranice. Spolupráci českého Národního parku (NP) Podyjí a rakouského Nationalpark Thayatal dnes symbolizovalo otevření lávky přes Dyji v místě, kterému se říká U poustevníka. Podle Radka Štěpánka ze Správy NP Podyjí jde o dokončení jedné z částí projektu Mosty k sousedům, řekl ČTK.
 

Podyjí patří k přírodním klenotům Česka i Rakouska. "Dyje je sice hraniční řeka, ale příroda se zde kontinuálně vyvíjela bez ohledu na hranice na obou stranách. Proto jsme zde vytvořili stezku, která začíná a končí u mostu přes Dyji v Hardeggu," řekl Štěpánek. Po rakouské straně se jde víceméně po již značených turistických cestách po proudu Dyje k místu U poustevníka, kde je jeskyně a skalní výchoz. Po překročení lávky se jde po české straně po nově značené cestě, která se dříve využívala hospodářsky. V místě, kde je lávka, býval dříve brod.

Tvůrci chtěli návštěvníkům zpřístupnit novou část národního parku a zavedli je do míst, která už jsou člověkem utvářená, nikoliv do nejcennější klidové zóny. "Stezka je výlučně pro pěší, nikoliv pro cyklisty," poznamenal Štěpánek.

Projekt vznikl před covidovou pandemií a měl svou druhou část. Ještě jedna lávka měla vzniknout u Hardeggu proti proudu a stezka měla zhruba opisovat osmičku se středem ve starobylém rakouském městečku. "Ale velký růst cen stavebních materiálů a prací tuto část projektu odsunul na neurčito, ale věřím, že se dočkáme uskutečnění i této části," řekl Štěpánek.

NP Podyjí vznikl v roce 1991 na území někdejší chráněné krajinné oblasti, na Moravě je jediný. Na rakouské straně vznikl národní park až v roce 2000. Jedná se o unikátní přírodu zachovalého říčního kaňonu bez lidského osídlení s teplomilnými lesy a květenou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

4.4.2023 10:55
Dnes otevírají novou turistickou trasu s jistě hodně drahou lávkou. Zítra budou naříkat jak tam zvýšený turismus škodí a jak je potřeba jej regulovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist