https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-bude-zakazano-spalovani-sucheho-rostlinneho-materialu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze bude zakázáno spalování suchého rostlinného materiálu

15.9.2023 10:42 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Praze bude zakázáno spalování suchého rostlinného materiálu v otevřených ohništích. Výjimkou bude pálení suchého dřeva a šišek při rozdělávání ohňů určených například k opékání špekáčků nebo při kulturních a společenských akcích. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Cílem vyhlášky je zlepšit kvalitu ovzduší. Platit začne 15 dnů od včerejšího schválení. Dokument je součástí klimatického plánu města, podle kterého chce metropole postupně snižovat emise.
 

"Cílem navrhované vyhlášky je snížení imisní zátěže obyvatel hlavního města způsobené znečišťujícími látkami vznikajícími při spalování suchého rostlinného materiálu v otevřených ohništích, píše se v dokumentu schváleném zastupiteli," řekla náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti).

Častým spalováním suchého listí či dalšího rostlinného materiálu jsou podle schváleného materiálu obyvatelé vystaveni vysokým koncentracím znečišťujících látek, což má negativní dopad na jejich zdraví. "Zároveň spalování suchého rostlinného materiálu vede ke vzniku obtěžujícího kouře a zhoršení pohody bydlení zejména v oblastech s hustou zástavbou rodinných domů," píše se v materiálu.

Povoleno tak bude pouze pálení suchého dřeva či šišek například na zahradách při grilování a opékání nebo při kulturních a společenských slavnostech. I to bude omezeno - pálit suché dřevo bude zakázáno v případě, kdy je v Praze vyhlášena smogová situace nebo když hydrometeorologové vydají varování před silným větrem. Vedení města už nyní zakazuje rozdělávání ohňů při velkých vedrech a suchu.

Naopak zákaz spalování se nebude vztahovat na pálení klestu či jiného rostlinného materiálu na lesních pozemcích při hospodaření v lesích, při řízeném pálení při mimořádných rostlinolékařských opatřeních nebo pálení rostlinného materiálu při řešení mimořádných krizových situací.

Při tvorbě vyhlášky se město odvolává na pokusy a měření Jihomoravského kraje z roku 2021, které potvrdily vysoké koncentrace škodlivých látek. Největší koncentrace tehdy odborníci zaznamenali při pálení suchého listí. I u spalování ostatních druhů materiálů byly koncentrace řádově vyšší, než jsou absolutně maximální hodnoty běžně pozorované na stanicích imisního monitoringu. Při spalování vznikají mimo jiné suspendované drobné částice PM10 a PM2,5, benzo(a)pyren nebo oxidy dusnatý, dusičitý a siřičitý.

Vyhlášku kritizoval opoziční zastupitel Václav Bílek (ANO). Podle něj je vyhláškou zakazováno něco, co se stejně nesmí dělat, a navíc v ní jsou chyby. Zároveň upozornil na to, že pálit se musí například listy stromů napadených klíněnkou.

Strategie města vychází ze schváleného klimatického plánu do roku 2030, podle kterého chce Praha snížit emise skleníkových plynů o 45 procent do roku 2030 a o 100 procent do roku 2050.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Martin Švancar

15.9.2023 11:33
Připomíná to Kocourkov nebo komunistické Potěmkinovy vesnice.
Odpovědět
ig

15.9.2023 16:26
Pro mě to znamená jediné: přejdu na pálení vlhkého rostlinného materiálu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.9.2023 16:27 Reaguje na
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.9.2023 16:30
Při tom zákazu dali k dispozici adresy deponií, kam lze ten odpad odvážet, no !
A za to se platí podle váhy !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.9.2023 09:09 Reaguje na smějící se bestie
Kdyby byla bioplynka, tak by to mohli odvést tam.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

15.9.2023 19:22
Strategie města vychází ze schváleného klimatického plánu do roku 2030, podle kterého chce Praha snížit emise skleníkových plynů o 45 procent do roku 2030 a o 100 procent do roku 2050.

to uz fakt neni ani ftipne ... do roku 2060 snizi emise o 200% a pak jim zdechnou vsechny fotosytezujici rostliny. to bude divu.
jsou ti lide normalni??? nebo to je najmuta banda magoru, kteri testuji kdy je zase vyhodime z oken???
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.9.2023 09:11 Reaguje na mara polasek
Je dobré rozeznávat co je zájem a co bláznovství.
Odpovědět
Pe

Petr

15.9.2023 21:55
"V Praze bude zakázáno spalování suchého rostlinného materiálu"
Takže mokrý se spalovat může, pohoda.
Odpovědět

vladimír šmídl

16.9.2023 10:31 Reaguje na Petr
Správná anekdota. Totiž například chlór, který se vyskytuje v rostlinách v malé koncentraci a výhradně v iontové (anorganické ) formě, při pálení na otevřeném ohništi přechází do atmosféry jako chlorované uhlovodíky s podstatně vyšší toxicitou. (Wichterle Kamil,Chemie, TU-VŠB, volně na internetu)
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.9.2023 19:36 Reaguje na vladimír šmídl
To je pravda, nejhorší je seno. Tohle je schopné rozezrat 5 mm nerezový plech na rekuperatorech, kde se spaluje biomasa.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.9.2023 19:36 Reaguje na Daniel Višňovský
V řádu jednotek týdnu.....
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.9.2023 19:34 Reaguje na Petr
Dokonce není zakázáno spalovat mokrý živočišný materiál, takže strasnicke krematoria může topit dal.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.9.2023 07:39
Jsem proti zákazu. Já si užil smradu v Drně dost, (než zakázali pálení). Ať si Pražáci užijí taky.
Odpovědět
va

vaber

16.9.2023 08:39
vždyť je to biomasa a spalování biomasy je podle naší strategie záchrana klimatu a každý dostává dotace na kotle pro spalování biomasy,
tak kde je problém
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.9.2023 11:39
Já už 40 let nepálím žádné listí, trávu či větve, ale vše kompostuji. Ano
i větve a to bez štěpkování pouze na hromadách sloužících jako hadníky, pro hmyz a nebo s umělou dutinou pro zimování ježků. Tlení sice trvá až deset let, ale výsledkem je cenný dřevitý kompost a pocit, že jsem dal hmyzu a zvířatům možnost mít kde bydlet a množit se. Pálím pouze větve růží v
sudu po důkladném vysušení. Schnou půl roku a shoří bezdýmým plamenem
za pár minut i v dešti, abych jiskrami neohrozil okolí. Doporučuji
na to starý plechový sud s dírami u dna a nějakou stříšku, aby byly
větve v sudu v suchu. Po půl roce podpálit a za pět minut je po ohni
a bez dýmu. Takové pálení je daleko lepší, než když dnes hoří lesy
a nebo různé skládky "cenných" druhotných surovin, kterých se tak
majitelé zbavují.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.9.2023 16:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Každá normální zahrada by měla mít svůj kompost. Pálením listí a větví se zbaavujeme cenné hmoty, která nám může posloužit k zhodnocení zeminy na pozemku. A i ten kompost se dá zamaskovat tak, aby neničil estetický dojem. Já jsem to vyřešil vysazením pár cesmín, které kompost schovaly.
Odpovědět

vladimír šmídl

19.9.2023 21:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mimochodem, v kompostu přezimují ježci a obojživelníci (a samotářské včely a sršňové). Nejošklivější na zahrádkách nejsou komposty, ale zaparkovaná auta.
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.9.2023 20:42
Politici v evropě jsou jako schizofrenická parta ztroskotancu hledající cestu z potápějící se lodě. Proboha kolik suchého materiálu se v Praze a jejim okolí za rok spálí???? Támhle hoří sklad, támhle skládka atd. to je znečištění, miliony tun min, bomb, hořících všech možných objektů na UK to je znečištění,tisíce kamionů na silnicích a tisíce letadel na hlavou pražanů to je znečištění...ale nějaká suchá tráva???? Ani se nedivím že se stav nemění, jednak na to nemá člověk dosah a pak vždyť ty "povolební odborníci na cokoliv" regulují, hledají a řeší bezvýznamné blechy a sloni si dělají co chtějí.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

21.9.2023 20:29
Pokud bude třeba vyčistit kus lesa, nebo obnovit nějakou zarostlou plochu, místo zatím zaběhlého pálení, přijede štěpkovač a hmotu rozdrtí.
A rouzfoukne po ploše, aby v tam zůstala organická hmota.
Super - jen za den běžný štěpkovač spotřebuje cca 30 l nafty, nebo 50 l benzinu. A tyto pracovní stroje nejsou a dlouho nebudou vybaveny katalyzátory.
Pokud bystevětve, křoviny, které za den štěpkovač nadrtí odváželi na skládky biomasy, kde je opět nadrtí, tak to bude několik nákladních aut a hodně práce s nakládáním.
Takže jen spálenou biomasu nahradí spálený benzin či naftu.
Co je lepší- ať si to rozhodnou politici - oni mají na to "hlavu".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist