https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-do-konce-letosniho-roku-vzniknou-nova-hriste-i-parky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze do konce letošního roku vzniknou nová hřiště i parky

21.10.2023 00:10 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Praze do konce letošního roku stavbaři vybudují nebo opraví některá dětská hřiště, sportoviště či parky. V plánu je například obnova dětského hřiště na Floře v Praze 3, výstavba nového městského hřiště u náměstí Českého povstání v Ruzyni v Praze 6 nebo výměna povrchů hřiště v Praze 11.
 

Praha 3 chystá do konce letošního roku obnovu veřejného dětského hřiště ve vnitrobloku na Floře. Návrh podle mluvčího městské části Jiřího Hannicha respektuje požadavky památkářů, protože se hřiště nachází v památkové zóně. Dělníci obnoví stávající herní prvky, jako je pískoviště, houpačka nebo domeček se skluzavkou. Postaví nové herní prvky, jež u dětí podporují rozvoj hrubé motoriky. V plánu jsou třeba pružinová houpadla, balanční deska nebo prolézačka. Přibudou nové lavičky a piknikový stůl. Radnice za výstavbu zaplatí zhruba jeden milion korun. Praha 11 do konce října vymění povrch na sportovních hřištích Jažlovická a Hrabákova.

V Praze 6 má podle mluvčího Marka Zemana v říjnu začít výstavba zcela nového městského hřiště v blízkosti náměstí Českého povstání v Ruzyni. "Pro Prahu 6 je tento projekt důležitý mimo jiné z toho důvodu, že v oblasti Staré Ruzyně doposud veřejně přístupné dětské hřiště scházelo," uvedl Zeman. Náklady na vybudování hřiště podle něj činí zhruba 800.000 korun.

Asi šest milionů Kč dá Praha 6 na zbudování podzemní retenční nádrže na zachytávání dešťové vody v břevnovském parku Královka. Nyní dělníci také opravují pěší cestu v parku Ladronka poblíž Tomanovy ulice, která získá nově mlatový povrch.

V příštím roce radnice Prahy 6 plánuje rekonstrukci dětského hřiště Egyptská a hřiště 8. listopadu, úpravu některých zelených prostor na sídlišti Červený vrch a části zelených ploch na Vítězném náměstí.

V Praze 2 je pak v plánu proměna parku na Karlově u Novoměstských hradeb, který navíc bude zdobit originální umělecké dílo, sdělil starosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS). "Chceme pokračovat v revitalizacích parků i renovacích dětských hřišť a fitness zón," uvedl. Radnice se tak chystá zrekonstruovat park U Hradeb v ulici Horská, kde chce městská část vybudovat veřejně přístupné restaurace, zázemí pro komunitní zahradu a obnovit plochy se sportovním využitím a na střeše budovy by měla vzniknout pobytová terasa s vyhlídkou. Novou podobu má získat také stávající objekt historické kuželny.

Nový prostor má podle Korsesky vzniknout v parku v Sadech bratří Čapků přiléhající k místní Základní škole Kladská v Praze 2. "Přijdou si na své jak pejskaři, tak i ostatní návštěvníci parku," uvedl Korseska. "Chybět nebudou klidná zákoutí ani různé sportovní prvky vybízející k aktivnímu trávení volného času," popsal. V parku podle něj přibyde zeleň nebo prostor pro žáky a učitele z přilehlé školy, kteří budou moci nově trávit část výuky venku. Na Peruácké stráni vznikne nové agility hřiště pro psy, dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

21.10.2023 08:40
Nový park v Praze samozřejmě nevznikne, natož parky jak se pisalek snaží prihrat stranickou polivcicku i zde na ekolistu. O tom kolik veřejné zeleně muselo posledních letech ustoupit developerum raději pomlcel..
Odpovědět
kk

karel krasensky

21.10.2023 17:29

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist