https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-je-nejvic-aut-na-benzin.aut-s-alternativnim-pohonem-je-pres-3-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze je nejvíc aut na benzin. Aut s alternativním pohonem je přes 3 procenta

2.10.2024 01:46 | PRAHA (ČTK)
Doprava v pražských ulicích
Doprava v pražských ulicích
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Praze převažují automobily na benzin se zážehovým motorem. Druhým nejčastějším pohonem je nafta. Aut s alternativním pohonem je 3,32 procenta. Zároveň se meziročně zvětšily rozměry automobilů. Vyplývá to z dopravní ročenky Technické správy komunikací (TSK), kterou má ČTK k dispozici. V loňském roce v metropoli přibylo meziročně 43 975 aut na více než 1,3 milionu vozů. Většina jsou osobní automobily.
 
V pražském registru vozidel je stále více jak polovina osobních vozidel poháněna čistě zážehovým motorem, a to 54,13 procenta. Druhým nejčastějším palivem je nafta, kdy dieslová auta tvoří 42,35 procenta vozů.

C"Podíl alternativních paliv je i přes nárůst stále minimální," píše se v dokumentu. Jejich počet se zvýšil z 2,86 procenta v roce 2022 na loňských 3,32 procenta.

Co se týče aut na alternativní pohon, tak mezi nimi je nejvíc aut poháněno kombinací benzinu a LPG. Druhý nejvyšší počet je čistě elektrických vozidel a na třetím místě kombinace benzinu a elektropohonu. Pražané pak mají auta poháněna rovněž benzinem a LNG či CNG, CNG/LNG nebo naftou v kombinaci s elektropohonem. Pouze okolo dvou promile aut je poháněno vodíkem.

Z dokumentu rovněž vyplývá, že dlouhodobě narůstají rozměry průměrného osobního automobilu. Rozměry aktuálně činí na délku 4513 milimetrů, na šířku 1800 milimetrů a na výšku 1490 milimetrů. Z toho vozidla s první registrací v roce 2023 mají hodnoty vyšší, a sice 4605 krát 1829 krát 1493 milimetrů. Průměrná hmotnost vozidel je potom 1395 kilogramů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist