https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-protestovali-aktiviste-za-snizeni-nejvyssi-povolene-rychlosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze protestovali aktivisté za snížení nejvyšší povolené rychlosti

29.6.2023 10:31 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dopravu na pražské magistrále včera v podvečer na více než hodinu opět zpomalili demonstranti za snížení nejvyšší povolené rychlosti v hlavním městě. Zhruba stovka aktivistů se po silnici vydala na ohlášený pochod pořádaný spolkem Poslední generace od zastávky Štvanice na Hlávkově mostě k Národnímu muzeu. Zablokovala tím jeden z jízdních pruhů. Aktivisté požadují snížení rychlosti ve městě na 30 kilometrů v hodině, což podle nich zvýší bezpečnost, sníží emise a zlepší zdraví lidí.
 

Zástupci několika pražských organizací a spolků před protestem také avizovali zahájení petice, kterou vyzývají k dialogu o zklidňování automobilové dopravy v Praze."Chceme jednat s městem o tom, jak přispět k cílům, ke kterým se město samo zavázalo. Věříme, že politici a političky své proklamace o tom, že bezpečnost a zdraví lidí je pro ně priorita, myslí vážně," uvedl za pořadatele Matěj Michal Žaloudek.

Demonstranti si na protest přinesli transparenty s nápisy "Zpomalme, abychom mohli žít", "Ty chceš jet rychle, já nechci umřít" či "Snižte rychlost, snižte hluk". Někteří netrpěliví řidiči je na magistrále počastovali troubením, vztyčenými prostředníčky i silnějšími výrazy.

Aktivisté začali s pořádáním pochodů po dopravních tepnách v Praze 1. března a zatím jich uspořádali 17, většinou na magistrále. Požadují plošné snížení nejvyšší povolené rychlosti v metropoli na 30 kilometrů v hodině, což zástupci vedení Prahy odmítli s tím, že se nebrání omezení rychlosti v případě rezidenčních oblastí.

Kvůli akcím aktivistů podalo několik pražských zastupitelů návrh, aby se magistrát zabýval možnostmi, jak prostřednictvím zákonodárné iniciativy zamezit blokování dopravy na frekventovaných silnicích při protestech či jiných shromážděních. Zastupitelé se jím zabývali minulý týden a neschválili ho.

Z výzkumu agentury NMS Market Research vyplynulo, že si regulaci automobilové dopravy v Praze přeje kvůli vysoké intenzitě téměř 70 procent obyvatel. Nejvíce lidí si myslí, že by se měla omezit ve prospěch MHD. "Podle lehce nadpoloviční většiny obyvatel hlavního města by měl být omezen vjezd aut do centra a také parkování v centru metropole," sdělil dnes ČTK Michael Bouška z NMS Market Research.

Omezit automobilovou dopravu ve prospěch pěší či cyklistické dopravy by chtěla zhruba polovina lidí. Pražané ale podle průzkumu převážně nesouhlasí s plošným snížením rychlosti v centru hlavního města na 30 kilometrů v hodině. Souhlasí s tím zhruba třetina lidí. Téměř 60 procent Pražanů pak má podle agentury k protestům Poslední generace negativní postoj.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

29.6.2023 11:18
Dostali se do zprávy ČTK. Mají splněno!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.6.2023 14:13 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
Pe

Petr

29.6.2023 11:26
Protestovat jde proti něčemu, ale za něco? To snad nejde.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.6.2023 13:10
V Praze je blaze, tam je čas i protestovat.
V Ústí protesty žádné.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

29.6.2023 13:11
Tak jak je nevěrohodný Michael Bouška z NMS Market Research, tak nevěrohodné jsou jimi prezentované výsledky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.6.2023 14:16
Klidně můžou protestovat, když mají podporu ve státní správě, v médiích !
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.6.2023 14:31
Hlavně oni se nechávají řídit Němcem placeným z EU a SRN, jak se sám hrdě přiznal, a ten vyžírka to dělá pro peníze, kdepak klima. Proč ten pán nenasí.á doma? Proč není zákon jako v USA a Rusku o cizích agentech. Chápu, že magistrát nemá čas řešit dopravu normálními metodami, ale jaktože smí teroristovi půjčovat policii, ona nechybí jinde?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.6.2023 16:17 Reaguje na Jarka O.
Obdobně byl spolek "Jihočeské matky" placen z Rakouska. Naštěstí jsme jaderné elektrárny jim navzdory postavili.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

29.6.2023 14:32
Poláci mají třicítku skoro v každé vesnici a je to peklo. Nechala bych aktivisty třicítkou cestovat týden, denně dvanáct hodin v kuse. Ono by je to přešlo. Kdo si to zkusil, nechce opakovat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.6.2023 14:36 Reaguje na Marcela Jezberová
Proti hluku 30 km/h rozhodně nepomůže.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.6.2023 16:00 Reaguje na Jarka O.
máte k tomu nějaké důkazy nebo jen hádáte?
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.6.2023 18:04 Reaguje na Michal Uhrovič
Soudím podle svých uší.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.6.2023 18:44 Reaguje na Jarka O.
nemusíte se nechat zahnat do kouta. soudíte správně. do rychlosti okolo šedesátky je aerodynamický hluk a hluk od odvalování pneumatik (tedy pokud se jedná o živičný/cementobetonový kryt, na dlažbě je to jinak) marginální a rozhoduje hluk motoru. na dlažbě (velké kostky nebo kočičí hlavy) pak je rychlost, kdy rozhoduje hluk od pneumatik někde okolo 20km/h.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.6.2023 18:51 Reaguje na Michal Uhrovič
Musíte si podřadit na 3 a déle se sunete podél uší nebohého posluchače - dokonce se sunete 2x tak dlouho, než kdybyste jel 60kou a měl tam 5ku.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.6.2023 15:44
Daní aktivisté mají předpoklady stát se platnými členy sekty amišů. Vůbec nechápu, proč se trápí ve smradlavé Praze plné zbytečných vymožeností, když se můžou vrátit do idylických dob kdy doprava koňmo byla vrcholem civilizace.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ami%C5%A1ov%C3%A9
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist