https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-se-otevre-prvni-naucna-audiostezka-po-pamatnych-stromech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze se otevře první naučná audiostezka po památných stromech

15.10.2014 13:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejzajímavějším a nejfotogeničtějším stromem na stezce je podle Hnutí Brontosaurus dub letní v polích mezi Točnou a Cholupicemi
Nejzajímavějším a nejfotogeničtějším stromem na stezce je podle Hnutí Brontosaurus dub letní v polích mezi Točnou a Cholupicemi
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Aleš Rudl
V sobotu 18. října bude v rámci oslav Dne stromů slavnostně otevřena první pražská audiostezka po památných stromech. Zájemcům představí významné stromy Prahy 12. Dozví se například, u kterého dubu se natáčela scéna z pohádky Třetí princ. S texty o stromech, které jsou pamětníky událostí uplynulých stovek let a přitom si jich lidé nevšímají, pomohl dendrolog a odborník na památné stromy v Praze Aleš Rudl.
 

Audiostezka má 6 zastavení, na kterých se kolemjdoucí mohou zaposlouchat do historie a zajímavostí o stromech na trase. „Stačí mít k tomu jen „chytrý“ mobilní telefon. Po načtení QR kódu na tabulce nedaleko stromu se spustí příslušná audionahrávka. Z ní se dozvíte informace o daném stromě,“ vysvětluje jeden z tvůrců stezky Aleš Rudl.

Stezka začíná v pražských Cholupicích a vede zdejším přírodním parkem. Prvními stromy na trase jsou hraniční duby na okraji přírodní památky Cholupická bažantnice. To jsou také zároveň nejmohutnějšími stromy na trase. Nejzajímavějším a nejfotogeničtějším stromem na stezce je podle Hnutí Brontosaurus dub letní v polích mezi Točnou a Cholupicemi. „Je natolik pohledný, že si ho vybral i režisér Antonín Moskalyk do své pohádky Třetí princ," upozorňují. Osmikilometrová trasa končí v Komořanech, naproti zámku u lípy, která dříve patřila do jeho zahrad.

V sobotu 18. října, kdy bude stezka oficiálně otevřena, bude okolí stromů patřit hrám. „U každého památného stromu budou pro děti připravené soutěže, které jim hravou formou přiblíží život stromu a čím jsou dřeviny důležité pro přírodu i pro člověka,“ popisuje spoluautorka stezky Irena Oupicová. Součástí trasy bude i výstava obrázků dětí ze škol v Praze 12 na téma Příběh stromu. Na zábavnou trasu se mohou děti vydat mezi 10. a 14. hodinou od hospody U Čámrse v Cholupicích. Pro nejmenší připravili dobrovolníci zkrácenou čtyřikilometrovou trasu do Točné.

Zatímco návštěvník poslouchá dostupné informace, může se nerušeně kochat pohledem na pozoruhodné stromy nebo je fotografovat
Zatímco návštěvník poslouchá dostupné informace, může se nerušeně kochat pohledem na pozoruhodné stromy nebo je fotografovat
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Aleš Rudl

Nápad vytvořit netradiční naučnou stezku se zrodil před rokem v hlavách mladých dobrovolníků z Hnutí Brontosaurus, kteří spojili své síly s odborníkem na památné stromy v Praze Alešem Rudlem. Akci podpořila grantem Městská část Praha 12. Plánek trasy se zastaveními a všechny audionahrávky pro naleznete na internetových stránkách www.prazskestromy.cz.

Inspirací pro pražskou trasu byla stromová audiostezka v Brně. Tu Hnutí Brontosaurus otevřelo před 2 lety. Audiostezky mají na rozdíl od tradičních naučných stezek výhodu v tom, že v terénu jsou nainstalované jen malé tabulky se základními údaji a QR kódem, místo neruší žádné velké tabule s textem. Zatímco návštěvník poslouchá dostupné informace, může se tak nerušeně kochat pohledem na pozoruhodné stromy nebo je fotografovat.

"V Praze je na 200 památných stromů, měli jsme z čeho vybírat. Již teď máme vytipované další trasy, na kterých bychom rádi realizovali audiostezku, pokud tento pilotní projekt bude mít u lidí úspěch," dodává Irena Oupicová.

Den stromů se tradičně slaví 20. října. Celorepublikové stromkové slavnosti probíhaly už na začátku 20. století, narušil ji však komunistický režim. V současnosti se svátek stromů slaví ve více než 50 zemích světa. Liší se však jeho načasování.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist