https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zachranne-stanici-se-letos-staraji-o-stovky-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské záchranné stanici se letos starají o stovky mláďat

30.5.2021 01:40 | PRAHA (ČTK)
Plší mládě.
Plší mládě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy od ledna přijala 1290 zvířat. Téměř polovina z nich byla mláďata. Zájemci mohou nově stanici přispět na speciální mléko pro savčí mláďata. Městská organizace Lesy hlavního města, která záchrannou stanici provozuje, spustila kampaň s názvem Dobrý dar pro mléčný bar.
 

"Studenější letošní jaro se odrazilo v pozdějším a pozvolnějším nástupu sezony mláďat. V loňském roce jsme za stejné období měli již zhruba o 200 mláďat více. Letos očekáváme vrchol sezony mláďat později a největší nápor teprve přijde," uvedla mluvčí organizace Petra Fišerová.

Od 1. ledna do 17. května tak letos v záchranné stanici v Jinonicích pečovali o 531 mláďat. Třetina z nich byla mláďata savců, zvláště veverčata a zajíci. V následujících týdnech budou podle mluvčí pracovníci stanice pečovat i o osamocená mláďata ježků nebo o srnčata, která se do stanice dostanou většinou v důsledku zničení domovského příbytku, smrti matky nebo po útoku predátora.

Zájemci mohou činnost stanice nově podpořit finančním příspěvkem na speciální mléka pro mláďata savců. Ke krmení jednotlivých druhů se podle Fišerové musí používat různé typy náhradních mlék tak, aby se svým složením co nejvíce podobala mateřskému mléku konkrétního zvířecího druhu. Mateřská mléka savců se totiž liší, a to například obsahem tuku a bílkovin v mléce nebo podílem minerálních látek. Pro krmení savčích mláďat tak v záchranné stanici používají pět druhů náhradního mléka. "Výběr vhodného mléka je pro úspěšný odchov savčího mláděte naprosto klíčový. Při krmení nevyhovujícím mlékem mohou mláďatům hrozit vážné zažívací problémy, nebo mohou dokonce uhynout," vysvětlila mluvčí.

Záchranná stanice každoročně přijme tisíce zvířat. Mnozí se ze záchranné stanice vracejí zpět do přírody za několik dní, u dalších trvá pobyt v ozdravovně týdny až měsíce. Některá zvířata se nicméně zvláště kvůli zranění do přírody vrátit nemohou a zůstávají žít v areálu stanice nebo se stanou obyvateli zookoutků v Malé Chuchli, v Hostivařském lesoparku, v Kunratickém lese a v Kamýku.

Konkrétní trvale handicapované zvíře mohou zájemci od listopadu 2020 adoptovat, tedy přispívat na péči o dané zvíře předem stanovenou částkou. Ta pokrývá část ročních nákladů na krmivo a další péči o konkrétní zvíře. Seznam zvířat, která lze adoptovat, je na webu záchranné stanice. Od téhož data mohou lidé také spolufinancovat chod zařízení příspěvkem v libovolné výši. V roce 2020 stanice podle mluvčí na sponzorských příspěvcích vybrala asi 350.000 korun. Letos je to zatím asi 200.000 korun.

Záchrannou stanici se sídlem v Jinonicích provozují od roku 2012 Lesy hlavního města, příspěvková organizace Prahy. Záchranná stanice přijala loni 5186 zvířat. Každý rok počet přijatých zvířat stoupá, ještě v roce 2017 jich bylo asi o tisíc méně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.5.2021 07:46
Spíše to vypadá, že mnozí lidé s tou outlocitností trochu přehánějí. Jako by nikdy neslyšeli, neviděli, jak je to každoročně s mláďaty - pokud nejsou očividně zraněná, nechat na " pospas " přírodě, nesahat na ně.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.5.2021 07:46
Spíše to vypadá, že mnozí lidé s tou outlocitností trochu přehánějí. Jako by nikdy neslyšeli, neviděli, jak je to každoročně s mláďaty - pokud nejsou očividně zraněná, nechat na " pospas " přírodě, nesahat na ně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist