https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-narodila-ctyri-mladata-kapybary-jedno-asi-neprezije
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se narodila čtyři mláďata kapybary, jedno asi nepřežije

7.7.2024 21:12 | PRAHA (ČTK)
Přirozeným domovem kapybar jsou bažinaté oblasti a močály v okolí velkých řek a jezer Jižní Ameriky. Vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Na hlodavce dorůstají úctyhodných rozměrů, v dospělosti se délka jejich těla pohybuje kolem 130 centimetrů a vážit mohou 70 až 80 kilogramů.
Přirozeným domovem kapybar jsou bažinaté oblasti a močály v okolí velkých řek a jezer Jižní Ameriky. Vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Na hlodavce dorůstají úctyhodných rozměrů, v dospělosti se délka jejich těla pohybuje kolem 130 centimetrů a vážit mohou 70 až 80 kilogramů.
Zdroj | Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se dnes ráno a dopoledne narodila čtyři mláďata kapybary. Jedno z nich ale patrně není životaschopné. ČTK to řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Tyto největší žijící hlodavce začala zoo znovu chovat po deseti letech loni na podzim, kdy přivezla samici z Německa a samce z Dánska.
 
Bobek nejdřív dostal zprávu o dvou narozených mláďatech, později se ukázalo, že jsou čtyři, řekl. Jedno z mláďat rodiče nechali ve vnitřní části výběhu, s ostatními třemi už vyšli ven. Výběh kapybary v dolní části pražské zoo sdílejí s mravenečníky.

Předchozí chov kapybar v pražské zoo skončil v roce 2013 po povodních. Zahrada se k němu vrátila kvůli jejich popularitě, mezi návštěvníky zoo byla po kapybarách obrovská poptávka, uvedl dřív mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Mladému páru zvířat lidé v anketě vybrali jména Kapík a Bára, která odkazují k rodovému jménu těchto příbuzných morčat.

Přirozeným domovem kapybar jsou bažinaté oblasti a močály v okolí velkých řek a jezer Jižní Ameriky. Vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Na hlodavce dorůstají úctyhodných rozměrů, v dospělosti se délka jejich těla pohybuje kolem 130 centimetrů a vážit mohou 70 až 80 kilogramů.

Kapybary se živí travinami, vodními rostlinami, výhonky mladých dřevin nebo ovocem. Výborně plavou. Na jedno nadechnutí vydrží pod hladinou až deset minut, ve vodě se také páří. Žijí většinou ve skupinách s jedním dominantním samcem. Dospívají v 15 měsících, v lidské péči se dožívají až 12 let. Dospělá kapybara je schopná denně spořádat až 3,5 kilogramu rostlinné potravy. Sama je potravou pro jaguáry, pumy či anakondy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist