https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-projektu-sazime-budoucnost-lide-vysadili-pres-milion-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V projektu Sázíme budoucnost lidé vysadili přes milion stromů

1.4.2021 11:41 | BRNO (ČTK)
Nejčastěji lidé sázejí listnaté druhy, vévodí duby, lípy a javory. Nejaktivnější jsou města a obce s 1106 výsadbovými akcemi, následují veřejné instituce a spolky a neziskové organizace.
Nejčastěji lidé sázejí listnaté druhy, vévodí duby, lípy a javory. Nejaktivnější jsou města a obce s 1106 výsadbovými akcemi, následují veřejné instituce a spolky a neziskové organizace.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V projektu Sázíme budoucnost lidé vysadili dosud přes milion stromů, do výsadby se zapojilo víc než 32 000 dobrovolníků. Nové stromy rostou na 2670 místech, uvedl David Kopecký z Nadace Partnerství, která za zrodem iniciativy stojí. Projekt oficiálně začal v polovině předloňského září, cílem je vysadit za pět let deset milionů stromů mimo les.
 

Lidé vysadili dosud 1,064 milonu stromů. "Nejoblíbenější jsou mezi lidmi výsadby alejí s 1088 akcemi, populární jsou také solitéry, zelené oázy nebo sady. Nejvíce akcí najdeme ve Středočeském a Jihomoravském kraji," uvedla za nadaci Barbora Chmelová.

Nejčastěji lidé sázejí listnaté druhy, vévodí duby, lípy a javory. Nejaktivnější jsou města a obce s 1106 výsadbovými akcemi, následují veřejné instituce a spolky a neziskové organizace. Právě obce přitáhly na své výsadby také nejvíce dobrovolníků, celkem 10 817. Přes 10 000 lidí se podařilo zapojit i ve firmách.

Sázelo se například v Kosticích na Břeclavsku, kde rostou dvě nové aleje. "Už před rokem jsme díky financím z Nadace Partnerství vysadili alej do lužního lesa a v roce 2020 jsme pokračovali s výsadbou nové aleje na ulici U Stadionu, která je přístupovou ulicí ke sportovnímu areálu v severozápadní části obce," uvedla místostarostka Vladimíra Požgayová.

Kdo chce sázet letos, má možnost získat od nadace grant až 60 000 tisíc korun. Na větší projekty do 250 000 korun nabízí prostředky také stát prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

1.4.2021 16:02
No určitě dobrá práce, která si zaslouží potlesk. Ale je tady takové malé ale..na jednu stranu lidé sází stromy a budiž jim za to dík a na druhou stranu necháváme schválně sežrat obrovské množství stromů kůrovcem. Vítejte v Čechistánu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.4.2021 19:26 Reaguje na Milan G
A kolik jich pravidelně zalévají ? Aby se pořádně uchytily !
Odpovědět
MG

Milan G

1.4.2021 19:40 Reaguje na smějící se bestie
Věřím tomu, že ty lidi co ty stromky vysadili si tu vodu ohlídají. Ještě když jsme sázeli s dětmi a pak s vnoučaty tak organizátor na tohle upozorňoval. Samozřejmě kompletně všichni to asi neudělají, těžko říct.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.4.2021 06:29 Reaguje na Milan G
No, to je pravidelná práce zhruba na 3roky.
Odpovědět
va

vaber

2.4.2021 09:49
sázet stromy ,ano, ale taky neničit malé stromky
zasadil jsem u řeky, kde se vyvrátilo a uschlo mnoho velkých stromů ,duby , takové co mají korunu jako topoly,jsou to krásné stromy, když vyrostou do mohutného stromu, ovšem rybáři je všechny zlikvidovali,
každý zasazený strom má u sebe jeden nebo i tři silné kůly a tak na každý zasazený stromek se zničí nejméně jeden stromek ,musí kůly mít, protože zasazené stromy jsou vytáhlá bidla a nemají správný poměr ,síla kmene ,výška, koruna , jsou od mládí deformované a mnoho jich uschne
ovšem pěstitelé stromků asi určují cenu dle výšky
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.4.2021 10:38 Reaguje na vaber
Ale jak je to "IN", to sázení stromů a co se užije zábavy i emocí při tom. To nahradí jenom mnohahodinový let na týdenní dovolenou v Karibiku, při kterém to letadlo vyprodukuje tolik skleníkových plynů, jako průměrné auto za 50 let provozu, při ujetí 25 000km ročně.
.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist