https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ropakovi-roku-je-12-nominaci-zelenou-perlu-muze-vyhrat-babis
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ropákovi roku je 12 nominací, Zelenou perlu může vyhrát Babiš

25.6.2020 01:03 | BRNO (ČTK)
Zdroj | Děti Země
Do ankety o antiekologický čin Ropák roku se letos sešlo 12 nominací, je mezi nimi například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) či generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V anketě o antiekologický výrok Zelená perla postoupilo ze 44 výroků do finále 18, z toho čtyři z úst předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda sdružení Dětí Země Miroslav Patrik. Sdružení ankety pořádá. Vítězové budou známi v pátek.
 

Návrhy lidé mohli posílat do 12. června. Titul Ropáka roku 2019 může získat například generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák, a to za zodpovědnost při vypracováni studie o vlivu zvýšení hladiny Nových Mlýnů o 35 centimetrů na životní prostředí. Za podporu výstavby jezu u Děčína mají nominaci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) nebo předseda představenstva společnosti Vodní cesty Jan Skalický.

Nominováni byli například i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálova (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nebo hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

V anketě Zelená perla má nejvíce výroků, a to čtyři, předseda vlády Andrej Babiš (ANO), po dvou výrocích ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, také jednatel firmy Evropská vodní doprava-sped Lukáš Hradský a předseda představenstva společnosti Vodní cesty Skalický.

O Ropákovi a Zelené perle rozhoduje komise, která má 103 členů. Loni cenu Ropák roku dostal za rok 2018 právě Jan Skalický, mimo jiné za prosazování výstavby plavebního kanálu u Přelouče. Zelenou perlu za antiekologický výrok za rok 2018 získal poslanec Jaroslav Foldyna (dříve ČSSD, nyní za SPD), a to za slova o slovenském vodním díle Gabčíkovo. V projevu na podporu výstavby jezu u Děčína v Poslanecké sněmovně uvedl: "Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova, kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist