https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rybniku-dlouhem-v-lanskroune-hynou-ryby-plati-zakaz-koupani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V rybníku Dlouhém v Lanškrouně hynou ryby, platí zákaz koupání

10.9.2022 00:40 | LANŠKROUN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V rybníku Dlouhý v Lanškrouně na Orlickoústecku hynou v posledních dnech ryby. Mají nemocné žábry. Hygienici tam tento týden zakázali koupání. Rybáři uhynulé kusy odvážejí, uvedla radnice.
 

"Úhyn na rybníce je způsoben onemocněním žaberního aparátu ryb, v současné chvíli provádíme pravidelný sběr uhynulých ryb a dezinfekci prostředí, a to chlorovým vápnem a páleným vápnem," řekl vedoucí výrobního a technického úseku Rybářství Litomyšl Michal Brychta.

Opatření by měla podle Brychty pomoci a denní počet úhynů snížit. "Stabilizaci očekáváme v průběhu sedmi až deseti dnů. Celkové ztráty odhadujeme na jednotky tisíc kusů," řekl Brychta. Ryby teď váží 100 až 130 gramů.

Zákaz koupání hygienici vyhlásili v úterý. Platil i loni v srpnu, asi dva týdny. Ryby hynuly kvůli výkyvům počasí, střídalo se horko s deštěm, což mělo vliv na zažívací ústrojí ryb, následovaly další zdravotní komplikace a úhyn.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

10.9.2022 18:37
,,Ryby hynuly kvůli výkyvům počasí, střídalo se horko s deštěm, což mělo vliv na zažívací ústrojí ryb,,
zřejmě to není pravda, chyba je jiná
já mám na zahradě sud s vodou, nabírám do něj vodu z řeky a někdy naberu i potěr, ty rybky tam žijí několik měsíců a na konci léta jsou o pár cm větší,
v sudu se střídá velice teplá voda se studenou ,je minimálně okysličovaná a přesto tam rybky docela prospívají, ve velkém rybníku musí být takové změny mnohem menší
co ničí rybí žábry,účiná rozpouštědla tuků a to jsou prací prášky a prostředky na mytí nádobí
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist