https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rybniku-v-drozdicich-u-pardubic-uhynulo-asi-800-kg-ryb-pricina-neni-znama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V rybníku v Drozdicích u Pardubic uhynulo asi 800 kg ryb, příčina není známa

10.6.2023 18:17 | DROZDICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Asi 800 kilogramů ryb dnes uhynulo v rybníku v Drozdicích u Pardubic. Podle policie, která se případem také zabývá, škoda předběžně činí asi 100 000 korun. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa. Hasiči začali rybník ředit čistou vodou, řekl ČTK starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož jsou Drozdice součástí, rybník patří.
 

Na úhyn ryb se přišlo dnes ráno. "Při příjezdu hasičů na místo bylo mrtvých ryb jen několik, ale postupně jich přibývalo," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Případem se policie zabývá zatím bez konkrétní právní kvalifikace, řekla ČTK mluvčí policie Iveta Kopecká. "Čekáme na výsledky chemických rozborů odebrané vody," uvedla.

Hasiči na místo povolali odborníky z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč s laboratoří. "O situaci byl informován zástupce inspekce životního prostředí Hradec Králové," uvedla Horáková.

Hasiči uvedli, že v pátek Drozdice a okolí zasáhly silné deště. Nevyloučili, že by rybník mohly znečistit splachy z okolních polí. "Odebrané vzorky potvrdily, že se ve vodě nachází 1,6 amonných iontů, což je ukazatelem znečištění vody," uvedla Horáková. Obsah kyslíku ve vodě byl podle rozborů dostatečný.

Desítky hasičů a dalších lidí dnes uhynulé ryby z hladiny rybníka sbíraly. Na prokysličení vody hasiči nasadili čtyři plovoucí čerpadla. Do rybníku začali čerpat vodu z nedaleké řeky Chrudimky. Městský obvod podle starosty také uvolnil peníze na dovoz 150 metrů krychlových čisté vody z pardubických vodáren.

V rybníku podle starosty uhynuli hlavně kapři. "Některé kusy měly i metr. Uhynuli i velcí tolstolobici a další menší ryby," řekl starosta. Odhadl, že konečná bilance úhynu by se mohla zvýšit přibližně na jednu tunu.

Rybník nebyl chovný a sloužil podle starosty převážně k rekreaci. "Dnes se na rybníku měly konat rybářské závody. Pořadatelé je museli přesunout na jiný rybník," dodal starosta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist