https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-safari-parku-dvur-kralove-se-narodilo-dalsi-mlade-kriticky-ohrozene-zirafy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo další mládě kriticky ohrožené žirafy

3.1.2023 00:54 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Předchozí mládě žirafy Rothschildovy se v safari parku narodilo loni 23. prosince.
Předchozí mládě žirafy Rothschildovy se v safari parku narodilo loni 23. prosince.
Zdroj | Safari park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se včera narodilo další mládě kriticky ohrožené žirafy Rothschildovy. Předchozí mládě žirafy Rothschildovy se v safari parku narodilo loni 23. prosince. ČTK to řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Dvorský chov žiraf patří k nejvýznamnějším na světě.
 

Narozený samec je 176. žirafou Rothschildovou narozenou v historii zoo. Současně je prvním zvířecím mládětem narozeným v zoo v letošním roce. Jeho matkou je ve Dvoře Králové narozená samice Ella, otcem samec Bořek, který se narodil před 15 lety v Praze. V prosinci narozené mládě byla samice.

Žirafy Rothschildovy jsou v přírodě kriticky ohrožené. Populace chovaná v zajetí je poměrně početná. "Chov je však třeba řídit tak, aby byl dlouhodobě udržitelný a geneticky rozmanitý," uvedla mluvčí.

Mladé žirafy nyní zůstávají i s matkami v zázemí zoo. Návštěvníci je uvidí zhruba v dubnu, kdy žirafy osídlí velký letní výběh.

První mládě žirafy se v zoo podařilo odchovat v roce 1972. Dosud se ve Dvoře Králové narodilo celkem 270 žiraf. Z toho 176 připadá na žirafy Rothschildovy, zbytek připadá na žirafy síťované.

Počátkem unikátního chovu ve Dvoře se staly výpravy někdejšího ředitele dvorské zoo Josefa Vágnera do Afriky. Z nich mezi lety 1969 a 1972 přivezl přes sto žiraf a víc než 2000 dalších zvířat. Krev dvorských chovů tvoří základ chovných skupin v mnoha zoo po celém světě a znamená pojistku pro jejich zachování i v případě, že by v přírodě byly vyhubeny, uvedli zástupci safari parku.

Zatímco v roce 1985 žilo na světě kolem 155.000 žiraf, v roce 2015 to bylo kolem 95.000. Za poklesem jejich populace stojí přeměna přirozeného prostředí, úbytek míst k pastvě, pytláctví i války. "Právě kvůli válkám a pytláctví je nyní žirafa Rothschildova jednou z nejohroženějších. V divočině jich není více než 1600," uvedl zoolog dvorské zoo Luděk Čulík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.1.2023 03:41
Pytláctví? A v Africe? No to až se dozví v Liberci, tak to s ním sekne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist