https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sobotu-se-kona-den-za-obnovu-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu se koná Den za obnovu lesa

16.10.2019 10:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Svůj strom si může pod vedením lesníků v tento den vysadit každý.
Svůj strom si může pod vedením lesníků v tento den vysadit každý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Den za obnovu lesa je historická celorepubliková akce Lesů České republiky. Na 14 místech v zemi se koná v sobotu 19. října. Každý může ukázat vysazením byť jediné sazenice, že mu není obnova krajiny postižené kalamitou lhostejná. A nejen to. Termín je symbolický, na 20. říjen připadá Mezinárodní den stromů.
 

Svůj strom si může pod vedením lesníků v tento den vysadit každý. „Představíme lesy, jaké dnes sázíme a budeme sázet i v příštích letech, odolnější, druhově pestřejší a smíšené,“ říká generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček.

Kromě toho se bude také uklízet les a klest, stavět a opravovat oplocenky, lidé si vyzkouší třeba měření dříví, uvidí práci s koňmi a další lesnické činnosti. Malé návštěvníky zaujmou lesní pedagogové.

Doprovodný program se bude na různých místech lišit. Například ve Slatiňanech v Pardubickém kraji poradí houbařům mykolog, do Radíkova v Olomouckém kraji se chystá s několik dravými ptáky ornitolog, na středočeské Vráži si nejmenší zajezdí na speciální dráze pro horská kola a k vidění bude i dakarský speciál Martina Macíka před jeho odjezdem na letošní rallye Dakar.

Přijdou i známé osobnosti. V Karových Varech si svůj strom zasadí třeba Jiří Bartoška, ve Slatiňanech Dagmar Pecková, na Vráži ve středních Čechách Jan Pirk, na jihočeské Kleti Kateřina Neumannová, na Táborsku dokumentaristka Petra Nesvačilová, na Zlínsku Karel Loprajs i Tomáš Dvořák, v Lovečkovicích v Ústeckém kraji hokejisté Jiří Šlégr, Josef Beránek a Martin Škoula a další. „Veřejné podpory si moc vážíme. Zatím se nedá odhadnout, kolik lidí se akce zúčastní, ale nejde nám o rekordy ani dostihy. Chystáme den, který nás spojí,“ dodává Vojáček.

Sázet se bude směs dřevin, především listnaté stromy. Ve středních nadmořských výškách a pahorkatinách dávají Lesy ČR přednost javorům, jedlím, bukům, jilmům a lípám. V podhorských a horských oblastech postupně zvyšují podíl buku a jedle, své místo zde ale mají i smrky, které do těchto poloh ve střední Evropě tradičně patří. Seznam míst a podrobné informace o konání akcí naleznete na www.sazimelesynovegenerace.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

17.10.2019 09:48
Vrazi krajiny z LČR si hrají na její léčitele.... vítejte v ČR, zemi neomezeného šíření (bohužel úspěšného) demagogie, lží a polopravd....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist