https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-temeline-se-narodila-mladata-kriticky-ohrozeneho-sokola-stehovaveho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Temelíně se narodila mláďata kriticky ohroženého sokola stěhovavého

6.5.2022 01:55 | TEMELÍN (ČTK)
"Mláďata jsou v dobrém stavu, mají se čile k světu. Jde o tři samičky staré necelé dva týdny," uvedl Václav Beran, výzkumný pracovník společnosti Alka Wildlife.
"Mláďata jsou v dobrém stavu, mají se čile k světu. Jde o tři samičky staré necelé dva týdny," uvedl Václav Beran, výzkumný pracovník společnosti Alka Wildlife.
Zdroj | ČEZ
V budce na druhé nejvyšší stavbě v areálu jaderné elektrárny Temelín se narodila mláďata sokola stěhovavého. Jejich zdravotní stav zkontroloval ornitolog, který mladé sokoly také okroužkoval. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology od roku 2011, uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

"Mláďata jsou v dobrém stavu, mají se čile k světu. Jde o tři samičky staré necelé dva týdny," uvedl Václav Beran, výzkumný pracovník společnosti Alka Wildlife, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem. Mláďata rovnou okroužkoval. Hliníkové kroužky jim nasadil na obě nohy. Jeden značí, že jde o sokola z Česka. "Ten se kontroluje při odchytu. Druhý pak umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu," doplnil Beran.

Temelínskému páru se mládě narodilo po dvou letech hnízdění. Energetici sokolí mláďata sami pojmenovali. Inspirovali se jmény z konce dubna, kdy mláďata přišla na svět. "Máme tedy Valerii, Evženii, Alexandru," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml. Člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek připomněl, že areál láká nejen ptáky; v Temelíně se také vyrábí med.

V budce na stometrovém ventilačním komíně elektrárny se mláďata zdrží asi měsíc a půl. Pak rodné hnízdo opustí. "První dva roky bývají sokoli hodně bouřliví, různě se potulují, uletí třeba i stovky kilometrů. Výjimkou tak není, že na ně narazí třeba kolegové z Francie. Hnízdit začínají kolem třetího roku života," řekl Beran.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V České republice se sleduje asi 120 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. "Skupina ČEZ na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje s ornitology od roku 2011. Za více než deset let tak z provozů Skupiny ČEZ vzlétlo minimálně 114 mláďat," uvedla ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ Kateřina Bohuslavová.

Loni sledovali odborníci sokoly stěhovavé v elektrárenských lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku šest TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

6.5.2022 23:41
Pan ornitolog má také od dětství na obou nohách hliníkové kroužky? Jsou pohodlné?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

7.5.2022 15:24
Ekotlupa by měla pochopit , že více Temelínů = více komínů = více sokolů :-)
Před pár lety tu bylo kolem 20ti párů, teď 120 + mladí do 3 let.. Hlavně díky reintrodukcím v BRD a Polsku( program EU platil ročně stovky vypuštěných jedinců ze soukromých chovů)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist