https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-troji-byly-k-videni-zemedelske-roboty-schopne-rozpoznat-plevel-od-zeleniny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Troji byly k vidění zemědělské roboty schopné rozpoznat plevel od zeleniny

2.9.2023 00:39 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zemědělské roboty, které umí rozpoznat salát od plevelu, nebo drony, které dokáží najít poškozené rostliny a cíleně je postříkat například hnojivem či pesticidy, si mohli lidé prohlédnout na Hortibotickém polním dni v pražské Troji. Zemědělci i další zájemci na akci mohli také nahlédnout do skleníků, vinohradu a sadů. Prohlídky ovocných výsadeb, porostů zeleniny i květinářské produkce doprovázely komentáře odborníků, na akci se podle pořadatelů sešlo přes 200 lidí.
 

V zemědělství budou mít roboti v budoucnu podle Milana Kroulíka z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) široké uplatnění. "Už dneska je řada operací nějakým způsobem automatizována, využívají se moderní elektronické prvky, automatizace traktorů a vůbec zemědělských strojů. Ten robot by měl být další posun v té autonomii," řekl.

Zástupci firem prezentovali jednoúčelové roboty, které umí plet nebo například kultivovat a některé se zaměřují na rozměřování výsadby, i roboty víceúčelové. Například robot Roboton má robotické rameno, díky kterému dokáže plet, vrtat díry i sázet a zalívat. Robot má kameru a senzory a je propojený s aplikací. Díky umělé inteligenci dokáže rozpoznat plevel v záhonu a zlikvidovat ho. Podle zástupců firmy bylo náročné robota naučit rozpoznat zeleninu ve všech stadiích vývoje, nicméně aktuálně zvládne poznat například ředkvičku, zelí nebo salát. Robot je na baterii, na své střeše má solární panel, díky kterému se dokáže sám dobíjet.

"Můžeme tady vidět i bezpilotní prostředky, které také dneska mají v zemědělství široké uplatnění," řekl Kroulík. Použít se podle něj dají například při monitoringu ploch. Jde o drony, které se dívají na pozemek svrchu, mají multispektrální kamery či termokamery. "Vidí tak ohniska zaplevelení, vidí tam problémy i šíření chorob nebo nedostatků ve výživě," uvedl Kroulík. Data z těchto dronů pak mohou zemědělci využít k tvorbě aplikačních map, podle kterých mohou rostliny ošetřit.

Na akci se prezentovaly i aplikační drony, které dokáží nést nádrž na hnojivo nebo postřik. Drony mohou podle Kroulíka cíleně a efektivně aplikovat postřik na rostliny, dostanou se i na místa, kam by se pozemní stroje nedokázaly dopravit například kvůli podmáčené půdě. Například Agrodron společnosti DJI Agras unese zhruba 30 litrů kapaliny, kterou může cíleně rozptýlit na rostliny.

Monitorovací drony se již v praxi využívají, u aplikačních je potřeba počkat na úpravu legislativy. Aplikace chemických látek z letadel je aktuálně v Evropské unii zakázaná. Například v Americe, Jižní Americe nebo Číně se tyto technologie používají již dnes.

Na polním dni mohli lidé vidět i demonstrace experimentálních výsadeb ovocných stromů a zeleniny. Prohlédnout si mohli rovněž netradiční druhy ovoce a zeleniny, vinohrad nebo květinářskou produkci ČZU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist