https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ucinnost-vstoupi-lex-dukovany-z-dostavby-dukovan-vylouci-ruske-a-cinske-firmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V účinnost vstupuje Lex Dukovany, z dostavby Dukovan vyloučí ruské a čínské firmy

1.1.2022 02:10 | PRAHA (ČTK)
Ruské a čínské firmy se nebudou moci zúčastnit stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Počítají s tím bezpečnostní záruky nového zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice, přezdívaného Lex Dukovany. Zákon vstupuje v účinnost 1. ledna.
 

Zákon počítá s tím, že pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. Nejen pro stavbu, ale ani pro údržbu nového bloku tak nebudou moci být použity technologie závislé na nepovolených dodavatelích.

Norma zavádí možnost ministerstvu průmyslu a obchodu poskytnout návratnou finanční výpomoc na stavbu dukovanské elektrárny. Zákon rovněž zavádí způsob stanovení výkupní ceny elektřiny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování projektu.

Smlouva o výkupu se bude uzavírat nejméně na dobu 30 let s možností jejího prodloužení o nejméně deset let, a to i opakovaně, nejdéle však do ukončení provozu nízkouhlíkové výrobny. K uzavření smlouvy se vyžaduje schválení vládou. Investor musí zajistit instalovanou kapacitu v určené výši, nejméně však 100 MW.

Zákon počítá s tím, že pokud bude výkupní cena elektřiny vyšší než cena takzvané silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Silová elektřina je neregulovaná část z konečné ceny elektřiny pro odběratele.

Zákon má také zabránit ministerstvu průmyslu uzavřít smlouvu o výkupu elektřiny, pokud by to ohrožovalo bezpečnost, svrchovanost, energetickou bezpečnost, dlouhodobou stabilitu dodávek energií, významné majetkové hodnoty nebo jiný důležitý zájem ČR. Ministerstvo si bude muset k tomu vyžádat stanoviska ministerstev vnitra a zahraničí, všech tří tajných služeb a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Pokud by některá z těchto institucí se smlouvou nesouhlasila, vláda by ji musela předložit Sněmovně i Senátu k vyslovení souhlasu.

Proti zákonu se postavily ekologické organizace Hnutí Duha a Calla, podle nichž "norma jednostranně a mohutně zvýhodňuje nekonkurenceschopnou jadernou energii proti jiným zdrojům".

ČEZ v červnu zahájil bezpečnostní posouzení uchazečů o stavbu nového bloku dukovanské elektrárny. Bezpečnostní posouzení zaslaly francouzská EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP do konce listopadu. Dotazníky se nyní vyhodnocují, stát následně udělí souhlas se zahájením tendru. Jde především o vyjasnění vlastnické struktury, dodavatelského řetězce, vazeb dotčených subjektů se státem, problémy s realizací projektů, obvinění a jiné problémy v projektech jaderných zdrojů, transfer technologií a know-how a další.

Nový jaderný blok v Dukovanech bude zřejmě plně financovat stát. Náklady se odhadují na 162 až 400 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (72)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

1.1.2022 08:14
Ještě bychom se mohli střelit do druhé nohy a zakázat si odběr ruského zemního plynu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.1.2022 08:36 Reaguje na Richard Vacek
Máte pravdu, určité bezpečnostní riziko tu je. Co když se rozhoudnout ho ze dne na den zastavit? To nám zbudou jen liščí ohony a domácí rotopedy:-)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.1.2022 08:52 Reaguje na Richard Vacek
ono toho Ruského plynu už moc není....i Norsko dodává víc
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.1.2022 08:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Externí dodávky do EU+UK v minulém týdnu. Celkem 8,65 mld. m3 (na rekordní hodnotě v daném týdnu za posl. 6 let). Z toho Norsko 2,64 mld. m3 (rekord), Rusko 2,58 (rekordní minimum), LNG 2,38 (též rekord), Alžírsko 0,63 (průměr).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 09:15 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Fakt dobrý, doufám, že je to ze spolehlivého zdroje.
Odpovědět
DA

DAG

1.1.2022 09:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to zpráva z netu. Tak jsem ji četl.
Odpovědět
VK

Václav Kain

1.1.2022 15:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak možná Řezáči ve tvé kebuli.Německo by bylo bez ruského plynu víš kde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 16:47 Reaguje na Václav Kain
V pohodě,nejsou blbí a Rusy znají, dnes kupují z Améru a něma problema. Jen Puťka se zase propadne o pár biliónů .......
Jen naši ropáčci se zase počůrali hrůzou, jak dycky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 08:58 Reaguje na Richard Vacek
K tomu to přece směřuje. Ruský plyn zalevno je díky nespolehlivosti Ruska asi stejně nejdražší vůbec. A měl by se postupně nahrazovat zeleným vodíkem.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.1.2022 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo má přímé smlouvy/Německo, si na nespolehlivost nenaříká/nemá problémy.
Jo, pokud to bude normálním vývojem/postupem, není problém.
Když to však budou v Bruseli nařizovat, jako elektromobilitu a další nesmysle, ruce pryč od toho ! ! !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 09:08 Reaguje na smějící se bestie
V Bruseli nic nenařizují, jen nasadili emisní limity na spalovací motory příliš přísné.
To je fakt, ale umožnilo to rozvoj čisté elektromobility, ale klimatická tragédie nepočká.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.1.2022 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
kecy v klecy
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 10:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádná klimatická tragédie se nekoná. Možná tak v Sedmihorky hanzlocenu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 10:24 Reaguje na Darth Bane
Sedmihorach
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 10:26 Reaguje na Darth Bane
https://oenergetice.cz/nazory/dekarbonizace-hybe-svetem-tim
Odpovědět
DB

Darth Bane

2.1.2022 10:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Hunzliku, ono se něco umožňuje tak, že se něco LEPSIHO zakáže???? Odkdy???? Já bych spíše řekl, že ty normy zapříčinit bezprecedentní propad výroby a prodejů osobních aut, se všemi negativními důsledky.



Odpovědět
sv

1.1.2022 20:12 Reaguje na Richard Vacek
Prozatím rusácké podržtašky chtějí, abychom strčili hlavu do oprátky rusáckého teroristického režimu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.1.2022 08:59
Trapné vítězství ideologie nad podnikáním. Nevítězí nejlepší, ale ten,kdo si dokázal uplatit investora. V tomto případě Westinghouse a USA.
České politiky pak označuji za slaboduchá individua, ostatně institut kolektivní viny v České kotlině přežívá od vyhnání Němců z ČR po II.světové válce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 09:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nikdo nikoho neuplácel, zase jen plácáte.
Ideologii do toho v první řadě vnáší Rusko, Putin sám používá energetiku jako zbraň a my jsme nepřítel. Tahle plynová krize je přece jasným důkazem.
A právě jádro je v Ruském provedení velmi silné politikum.

Proč asi mají v Maďarsku praktickou totalitu, cenzuru médií, očkování Sputnikem, gigantické tunely a celkem jasný výsledek příštích voleb??
Odpovědět
DB

Darth Bane

2.1.2022 10:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaká plynová krize????? Není to ani měsíc, a vy jste jakýkoli problém s plynem popiral. Dnes jej popírat, když se vám to hodí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 09:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Záleží jaké politiky, ale dodávky plynu máte v příspěvku pana Řezáče a tam je jasný, kdo dusí EU a vyhání ceny energií do výšky.
Žádný grýndýl to skutečně není.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 12:09 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč jste vy ekoteroristi prosadili nefungující OZE, s tím, že se to bude zálohovat Plynem???? Proč vy ekoteroristi kazetě vodu, a lemtate ruskou vodku, ehm ruský plyn??? Za tu závislost na Ruskem plynu můžete vy, Hanzle.
Odpovědět
DA

DAG

1.1.2022 09:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano vypadá to, ze to Američané vyhrají. Na druhou stranu souhlasím s tím, aby byli vyloučeny státy, které jsou vůči nám nepřátelské.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 09:48 Reaguje na DAG
Mám obavy z toho, že ruští agenti nespí a nevzdávají se tak lehce, že to budou celé sabotovat a budou maximálně škodit. Mají pořád expozituru na Hradě a naše společnost je jimi silně kontaminovaná. Ze zprávy BIS.
Jejich cílem je, pokud to nebude stavět Rosatom, aby to nepostavil nikdo. Otázka je, jak se s tím bude schopna nová garnitura vypořádat. Dřív to měla totálně na salámu, ale dnes už ví velmi přesně, o co jde.
Odpovědět
DA

DAG

1.1.2022 11:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Zemana už se nikdo nebojí. Poslední jeho cin, který mohl udělat byl po volbách, při jmenování vlády. Jenže si prochlastal játra a Fiala se z něj nepo... jako Babiš.
Za chvíli končí a všichni jeho kamarádi ho kopnou do prr. Možná ho Tuneldědek nechá strašit ve svém institutu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 11:37 Reaguje na DAG
Já bych to až tak optimisticky neviděl. Putin má v programu znovu ovládnout Střední Evropu a intenzivně na tom pracuje, Maďarsko je prakticky už zase jeho. U nás měl hlavního spojence Zemana, ale ten na co sáhl, to podělal. A nikdy nebyl nějakou fatální perzónou, těch želízek tu mají v ohni daleko víc.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.1.2022 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
No, jak dlouho fungují bez problémů JE, postavené za pomoci SSSR a jejich paliva, no ?

A jsme snad ovládáni Ruskem !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 12:47 Reaguje na smějící se bestie
Stavělo se to v době, kdy jsme byli ruští otroci. A otrokovi taky musíš dát motyku, aby ti okopal pole. Jenže dnes jsme nepřítel a tomu žádnou motyku dávat nebudeš a když bude tak hloupý, že si ji bude chtít od tebe koupit, tak mu dodáš nějakou s prasklým štýlkem.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 12:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy paranoidní POSTSOVETI jste samý agent.
Odpovědět
DA

DAG

1.1.2022 12:28 Reaguje na Darth Bane
Tak jasně, že tu agenti jsou a rozhodně mnohem víc než amerických. Tím chci říct, že šli nedělám iluze o nikom. Naštěstí jsme je teď rozprášili, ale stálo to životy lidí ve Vrběticích.
Aby si Putin vymýšlel, jak u nás budeme mít velkou armádu a jaké zbraně můžeme mít. To je hodně přes čáru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 12:50 Reaguje na DAG
Obávám se, že to rozprášení nebylo asi až tak prudké.
Amíci tady žádné agenty mít nemusí, vše se dozvědí přímo od BIS nebo jiného legálního zdroje. Ale vsadím gatě, že tu někoho mají a něco odposlouchávají, jak třeba v Německu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.1.2022 14:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jako amíci odposlouchávali Merkelovou ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 15:17 Reaguje na Jaroslav Studnička
Asi tak, asi odposlouchávají skoro každýho, ale nezneužívají toho.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.1.2022 19:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to si myslíte pouze vy :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2022 08:55 Reaguje na Jaroslav Studnička
Napište, kdy Amíci zneužili informace z odposlechů.
Dostkrát je použili k zabránění terorismu, ale to za zneužití nepovažuji.
Odpovědět
sv

1.1.2022 20:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
O uplácení se lze dočíst např. zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dalsi-problemy-pri-stavbe-beloruske-jaderne-elektarny-kvuli-korupci-hrozila-havarie-systemu-79424
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.1.2022 11:44
https://byznys.hn.cz/c1-67017760-vitezstvi-pro-cesko-evropska-komise-oznaci-jadro-za-zeleny-zdroj-energie

No sláva, ale že to trvalo!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.1.2022 11:55 Reaguje na Karel Zvářal
je to Pyrrhovo vítězství ve stejný den Německo oznámilo, že zavře jaderné elektrárny a tím zdraží elektřinu
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.1.2022 21:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Německo to oznámilo už před více než deseti lety a teď ten plán jen hlava nehlava naplňuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2022 08:52 Reaguje na Emil Novák
Němci jsou důsladní a nepodléhají módním trendům, každý krok mají promyšlený. I když já osobně považuji to vypnutí JE za kolosální pitomost, Němčour to nezpochyby zvládne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 12:56 Reaguje na Karel Zvářal
to je rychlovka, slíbili v novém roce a je teprv prvního!
Ale tady je jasně vidět, že EU není žádná Německá čtvrtá říše a podobné nesmysly. Asi syčí jak klubko zmijí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.1.2022 14:54 Reaguje na Karel Zvářal
O zařazení jádra mezi nizkoemisni zdroje EU se mluvilo před vánoci a u jednání byl Babiš. České noviny informovaly dost zkresleně. Der Standard i něm.media o svolení k zařazení před vánoci psaly, což zdejší antibabiš klika vytesňuje. Toto se nedomluvilo mezi vánoci a novým rokem nebo s Fialou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 16:44 Reaguje na Jarka O.
Řešení taxonomie není záležitost nějakých Vánoc ani agenta Bureše.
To byl dost dlouhodobý boj Německa a jeho spojenců s Francií a jejich spojenci, kteří chtějí každý přesný opak.

A protože EU je plně demokratická organizace a žádný eurosajuz nebo německá čtvrtá říše, tak se rozhodlo dle přání většiny.

Ale Němčouři s tím udou mít asi dost problém, celý svět se jim bude chechtat a dělat z nich ropáky....
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.1.2022 14:55 Reaguje na Karel Zvářal
...Takže děkuji za článek, že jim přiznání barvy ale trvalo!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.1.2022 15:13
Co prosáklo z Wikileaks ?
Dne 7. března 2017, Wikileaks začal zveřejňovat tajný archív amerického Ústřední zpravodajské služby (CIA) .

Struktura kybernetického zpravodajského centra CIA se skládá z pěti oddělení – Ředitelství digitálních inovací. Jeho základní strukturou je Centrum kybernetické inteligence.
V roce 2013 činila výše finančních prostředků pro Cyber ​​​​Intelligence Center 4,8 miliardy $ a počet jeho zaměstnanců byl 21 tisíc lidí. CIA tak lze považovat za provozovatele největšího světového programu pro vývoj státního kybernetického arzenálu.

Ze zveřejněných dokumentů také vyplývá, že americký konzulát ve Frankfurtu nad Mohanem je „hackerským centrem“ CIA dohlížejícím na regiony Evropy , Středního východu a Afriky.
Únik dat CIA jasně ukázal, že oddělení pracuje na kybernetické zbrani, která mu umožňuje nabourat se do systémů, zařízení a programů jiných osob a organizací.
- CIA je podezřelá z 11leté kybernetické špionáže proti Číně
-zpravodajské služby USA a Německa již 50 let sledují korespondenci 120 zemí
- škodlivý software používaný Ústřední zpravodajskou službou USA (CIA) k získávání informací z počítačů jiných lidí byl maskován jako produkty společnosti Kaspersky Lab
- kybernetická špionáž v CIA byla prováděna speciálním týmem . Jeho účastníci infikovali počítačové sítě vládních orgánů různých států, infikovaly se systémy telekomunikací , energetických podniků i leteckých a průmyslových podniků.
hackly se zařízení se systémem iOS a Android a hovoří také o zachycování zpráv v aplikacích WhatsApp , Telegram a Signa

„Dnes vlastní více než 40 milionů Rusů telefony se systémem Android a iOS,“ řekl Alexey Nagorny, generální ředitel InfoWatch Group . - V praxi to znamená, že Google a Apple vědí o poloze třetiny ruských občanů s přesností 50 metrů kdykoli, včetně jejich pohybu, období aktivity, sociálního postavení, mají přístup k fotografiím na zařízeních a také ke všem osobním údajům: celé jméno, věk, čísla účtů, komunikační okruhy, SMS korespondence a e-mail.

CIA odmítla potvrdit pravost dokumentů zveřejněných WikiLeaks a uvedla pouze, že agentura shromažďuje informace v zahraničí, aby „chránila Ameriku před teroristy, nepřátelskými zeměmi a dalšími protivníky“.


Ale jak vidno , největší nepřátelé svobodné ČR jsou agenti Kremlu a Pekingu, alespoň podle pana Hanzla a jeho soukmenovců. Když dva dělají totéž, není to totéž.
Odpovědět
DA

DAG

1.1.2022 15:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně poslední věta je správná, když dva dělají totéž není to totéž. Stačí se podívat jak se žije spojencům Rusů a Číny.
My nejsme ta největší země a tak nemůžeme dělat geopolitiku. A pokud si budu moct vybrat, raději se budu mít jak Japonsku než Čečensku.
Mě by spíš zajímalo, proč jste tak nadšený z Rusů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 16:38 Reaguje na DAG
Zajímavé je, že do EU i USA se všichni tlačí, nejen jednotlivci ale i státy.
Z Ruska lidé utíkají a jejich otrocké státy se snaží odtrhout a nejlépe vstoupit do EU.
Tohle pan Vinkler zcela zásadně ignoruje.
Odpovědět
DB

Darth Bane

2.1.2022 11:02 Reaguje na Pavel Hanzl
KDO všichni se tlačí do EU???? Všichni komorní???? No, to je tedy výhra.....z toho EU vám Hunzliku především lidé prchají....ti, co něco umí, protože tady nemají rozumnou perspektivu kromě toho, že budou dělat na natáhla, ekoteroristy a cmoudy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.1.2022 16:42 Reaguje na DAG
Wikileaks a Julian Assange jsou asi nadšeni Rusy !?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 16:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jsou jen ruskými agenty.
Odpovědět
DA

DAG

1.1.2022 17:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Neodvadejte pozornost. Ta má otázka neni jen z Vašeho výtahu z wikileaks. To je pounstek i z dřívějších vyjádření.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 16:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Amíci skutečně nejsou blbí, v odposloucháváním a práci s informacemi jsou skutečně kadeti.
To je taky jeden z hlavního důvodu, proč vyhráli nejen studenou válku, ale hlavně válku s terorismem.
Zásadní ale je, že oni ty informace nezneužívají, nezasahují do sousedních zemí, nepoužívají je k vydírání a hyenizaci odposlouchávaných atd.
Rusi tvrdí, že nikoho neodposlouchávají, ale odposlechy znežívají (lady Ashonová, generál Sikorski atd.) k destabilizace všeho, kam dosáhnou.
Ovšem největší kadeti jsou Číňani, kteří šikan obyvatel dotáhli do úrovně Orwellova roku 1948. Systemtický teror až vyvražďování Ujgurů dosahuje už skoro nacistických rozměrů.

Skutečně když dva dělají to samé, není to totéž.
Odpovědět
VK

Václav Kain

1.1.2022 15:31
Ale krmení pro jaderky bereme z Ruska a to nám nevadí.Tu Čínu bych vynechal,ale Rusko bych nezatracoval.Za této vlády se stejně nic budovat nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 16:35 Reaguje na Václav Kain
Nikdo žádné Rusko nechce zatracovat, je potřeba s ním kšeftovat, ale držet si dost od těla. A stále počítat s nějakým podrazem.

Kamarád s Ruskem obchoduje už od plyšáka a tvrdí, že jsou spolehliví partneři. Zcela normálně zaplatí celou zakázku dopředu a až potom se kamiónuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 18:58 Reaguje na Václav Kain
„Putinův režim nyní tvrdí, že Memorial prý ,zkresluje historii Sovětského svazu´,“ sdělil Drahoš.

Podle něj je tento argument ukázkou toho, jak se současné Rusko snaží obnovit ducha a slávu SSSR.

„A před tím bychom se zejména my ve střední Evropě měli mít na pozoru,“ zdůraznil senátor Jiří Drahoš. Současné Rusko je podle něj země, kde zítra znamená včera.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.1.2022 19:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusové čile kšeftují s Němci , a nikomu to nevadí.
Německé firmy mohutně v Rusku investují, a nikomu to nevadí.

Tempo směn ruských surovin za vyspělé německé technologie se zrychluje každým rokem.

Jenom v ČR vyskakují každodenně ruští samopalníci z poklopů od kanálů , ohrožují státní bezpečnost (viz "zprávy" BIS) a ovládli Hradčany jak uvádí pan Hanzl.

Místo prdlé rusofobie jsme mohli mít po vzoru Maďarska 15ti letý kontrakt na zemní plyn za srandovní ceny a statisíce domácností nemuseli ochutnat režim DPI, které jim luxují úspory.
Ale hlavní je, že se Ivan bude mlátit klackem po hlavě.

Odpovědět
sv

1.1.2022 20:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Němci a nejen němci kšeftovali s russovětskem během studené války před pádem východního bloku. Ale i tehdy se jednalo o nákupy a prodeje surovin, potravin nebo spotřebního zboží (z pohledu západu - na východě to byla opatrovaná vzácnost). Nikdo při smyslech se nepouštěl (a nepouští) do kšeftů se strategickými technologiemi, které by umožnily totalitnímu režimu zvýšit své vojenské kapacity nebo naopak by učinily západní stát závislý na totalitním režimu, pokud to nebylo z donucení (viz Finsko).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 20:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nikdo žádné Rusko nechce zatracovat, je potřeba s ním kšeftovat, ale držet si ho dost od těla. A stále počítat s nějakým podrazem.

Vy vidíte svět odzdi kezdi, buď budeme Rusko nenávidět a nekoupíme od něho fusekli, nebo se budeme plazit. Nějaký 15. letý kontrakt je zase z říše iluzí, Maďarsko má už v podstatě proruskou diktaturu. takhle bych skutečně dopadl nechtěl, už jsem si toho užil dost.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.1.2022 21:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Maďarsko má vládu, která myslí na své domácnosti a nikoli na americké vřeštění.
Kontrakt na ZP s Rusy posvěcen i Bruselem, stejně tak JE PAKS II = neohrožuje zájmy EU.

Ale o tom nevíte ani kulový.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 22:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Maďarsko má především Orbána, což je zcela regulérní diktátor. A nějakého občana má totálně v paži a jen lže. Rozkradl gigantické peníze určené lidem, krade i z Eu dotací, šikanuje novináře, vyštípal Středoevropskou universitu, které byl sám absolventem.
Očkuje Sputnikem, asi proto jsou nejhorší v celé Evropě. Líže Putinovi boty a kecy o levném plynu jsou nesmysly, před krizí už kupoval řádově za dvojnásobek, než my.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 22:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tady to máte popsáno naprosto přesně a hlavně od profesionála:
https://hlidacipes.org/jan-urban-rozvracena-stredni-evropa-a-slepa-vira-ve-stare-valky-narodnich-statu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=xcDBWFWOB1D-202201012134&dop_id=14724239
Odpovědět
Mi

Michal

1.1.2022 22:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takhle to nefunguje. Kdybysme měli levný kontrakt s Rusem, tak by ceny pro domácnosti byly stejné jako teď, jelikož cenotvorba se dělá podle tržních cen na evropském trhu a ne podle toho jestli má jeden subjekt na trhu levný kontrakt. Úplně stejně to funguje i v elektřině, kde ČEZ a další naši výrobci vyrábí za desetinu tržních cen, jsme přebytková země a ceny pro obyvatele letí do nebes. Opět zde funguje jeden (středo)evropský trh s aktuálně rtekordními cenami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 22:49 Reaguje na Michal
A hlavně Rusi nemají vůbec žádný důvod vykrmovat nějaké Maďaróny levným plynem, které můžou prodat daleko dráž na burze.
Dlouhodobé kontrakty mají všichni normální dodavatelé a Putin stále tvrdí, že smlouvy plní. Takže žádné výhody u Maďarónů nevidím.

Ale mám pocit, že to nepíše dobře, píšete o spotových cenách a ty my neplatíme. My platíme podle dlouhodobých konkraktů a tyhle šílenosti zaplatí jen ti, kterým dodavatel řachnul.
Vůbec mi žádná elektřina ani plyn nikam nevyletěly, ale 30% nahoru pořítat musím.
Odpovědět
Mi

Michal

1.1.2022 23:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ona je otázka, co kdo myslí pod pojmem dlouhodobý kontrakt. Vyjadřoval jsem se k dlouhodobému kontraktu na plyn a ty bývaly s Rusem na 10-30 let. Teď se dělají i 5 leté. To z čeho se dělají ceny pro koncové zákazníky jsou kontrakty max na 2-3 roky, takže tam je jistá setrvačnost. A pokud vám ceny nevyletěly tak si toho važte, až vám skončí fixace, tak půjdou nahoru taky - pokud se do té doby nestane zázrak a ten se nestane mj. i proto, že ode dneška je Evropa o 4000 MW na straně nabídky chudší.

Jinak spotové a forvardové kontrakty spolu chodí více méně ruku v ruce, jinak by se obchodníkům vyplatily spekulace mezi těmito typy kontraktů. Může to chvíli vycházet, ale dlouhodobě ne, právě Bohemia Energy toho byla živým důkazem.

Možná pro zajímavost - ty dlouhodobé letité kontrakty s Rusem na plyn se staly u nás osudné firmě Innogy někdy okolo roku 2014, jelikož měla právě takový kontrakt a když se po roce 2010 začal rozvíjet obchod s LNG a po zkušenostech s rusko-ukrajinskou plynovou krizí v roce 2009 se evropské země začaly navzájem propojovat přeshraničními plynovody, tak ceny střednědobých a krátkodobých kontraktů začaly padat a Innogy, která na rozdíl od konkurence držela v ruce drahý dlouhodobý kontrakt, přišla tenkrát o pořádný kus podíl na trhu.

No a proto dneska delší kontrakty v oblasti obchodu s plynem nikdo moc nechce a proto Putin v letošní zimě křičí, že si za aktuální situaci Evropa může sama, když nemá dlouhobé smlouvy, což je pravda, jenže se nelze divit, protože se to řadu let nevyplácelo. A myslím, že dnes, pokud někde uzavře dlouhodobý kontrakt, tak si vyjedná cenový vzorec podle aktuálního trhu. Ä tak to i dle mého Rus na některých obchodech má, jinak by nebylo možné vysvětlit, že Gazpromu ve 3Q významně narostl zisk,když by prodávali za dlouhodobě dané ceny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2022 08:29 Reaguje na Michal
Fakt dobrý, já čtu pořád o tom různé články a všude píší něco jiného. Tohlůe odpovídá asi všeobecnému názoru. Že za to může grýndýl nám tlačí do hlav demagogové, to nemá cenu brát vážně, ale na celé krizi vydělá asi fakt Američan.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/drahy-zemni-plyn-ceny-evropa-zelena-nema-plyn-ani-elektrinu.A211228_101850_ekonomika_map1
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.1.2022 08:51 Reaguje na Michal
Tak se podívejte na ceny na maďarském trhu pro domácnosti a pak můžete vykládat,kde soudruzi z NDR udělali chybu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2022 09:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak dejte odkaz.
Odpovědět
Mi

Michal

2.1.2022 10:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Státu nikdo nebrání ceny zastropovat na úrovni, která se mu zlíbí. Koneckonců Slovensko má také pro domácnosti regulované ceny a když jim to tam Bohemka zabalila, tak se to spotřebitelů příliš nedotklo. Jenže pak je na místě otázka nějakých kompenzací ze strany státu těm obchodníkům, protože hrozí, že na takovém trhu nikdo působit nebude chtít, když by tam měl prodělávat. A v podstatě se z toho stává takový socialistický přerozdělovací "trh".
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.1.2022 09:07
Tak to je dobře, že z toho vyřadí ruské a čínské firmy. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.1.2022 10:04
Politruci bez ekonomického a technického vzdělání se tetelí radostí
z bezkonkurenčního výběru dodavatele, protože "bezpečnost"(politická,
protože té technické nerozumí) je sice vylhaná, ale splnili zadání
dodavatele jak odstranit konkurenci. Ekonomové už počítají náklady
na technologii od "přátel" a technici počítají, zda to budou schopni
"přátelé" realizovat alespoň v tomto století. Politruci a ekologisté
totiž nepočítají. Prví oslavují, že to bude od přátel a druzí pak ve
skrytu duše doufají, že se realizace oddálí a nebo úplně zastaví. No
a my ostatní? My starší dožijeme a mladí musí dospět a zmoudřet, aby
pochopili, že ekonomiku má dělat ekonom a techniku technik. Politiku
může dělat kterýkoliv z nich a ne pouze politolog. No a ekologistou
může být dnes i absolvent praktické školy, jak tady vyplývá z mnoha
příspěvků .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2022 10:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Móc hezkých řečí o ničem, ale to důležité tam není. Vladimir Vladimirovič se nechal (a ne jednou) slyšet, že my jsme nepřítel a že nám vyrazí zuby.
A ta jaderka je nejlepší příležitost, moc jiných nemá.
Klidně můžete pindat pořád dokola, že techniku mají dělat technici a ekonomii ekonomové (což je objev na úrovni Ameriky), ale dát nepříteli klíč od naší energetice je nápad zcela šílený.
Jak je možné, že tolik lidí to nechápe?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.1.2022 19:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale vždyť oni klíč mají už více jak čtyřicet let! Ať už
plyn, náhradní díly na JE, palivo do reaktorů a částečně
i ropu na kterou jsou naše rafinérie postaveny. Kdyby
chtěli, tak nás položí do pár týdnů na lopatky a nikdo
nám nepomůže. A když, tak za bezkonkurenční cenu, protože
monopolní dodavatel si může dovolit cenu diktovat. Melete neustále naučené nesmysly strašení bubákem, který ale
žádným bubákem není. Váš vzor Německo s ním obchoduje a buduje v plynu ještě větší závislost, než dosud. Umíte
vůbec ještě přemýšlet a nebo už pouze papouškujete čísi
nesmysly, kterému jde o to, aby se zbavil konkurence?
Tu o nic jiného nejde a koukněte na to přesměrování ještě
v létě neprodejného drahého břidlicového plynu nyní do
Evropy. Nechápete, že právě o to tu šlo? Nedostatek zvedá
cenu a není nedostatkem z neplnění dohodnutých dodávek,
ale ze zvýšené poptávky nad ty dojednané dodávky. Pročpak
někdo brzdil NORD STREAM a brzdí ho nadále? No aby se
zbavil levné konkurence a mohl dodávat svůj drahý plyn.
Chce to pane pouze myslet a počítat, za kolik je plyn od
"nepřítele" a za kolik od "přítele" a prý "spasitele".
Počítejte a myslete!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist