https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-usa-hynou-ryby-po-tisicich-zabiji-je-katastrofalni-vedro
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V USA hynou ryby po tisících, zabíjí je katastrofální vedro

7.8.2012 02:01 | PRAHA (Ecomonitor)
Minulý týden v Iowě naměřili ve vodě teplotu 36 °C. Pro některé ryby je taková teplota smrtící. Ilustrační foto
Minulý týden v Iowě naměřili ve vodě teplotu 36 °C. Pro některé ryby je taková teplota smrtící. Ilustrační foto
Foto | J. Star / Flickr
V důsledku katastrofálního vedra na americkém Středozápadě hynou ryby po tisících. Kvůli extrémně suchému a horkému létu mizí voda z potoků a řek. Zároveň se přehřívá voda, která rybám zůstává. Teplota vody na některých místech dosahuje 36 °C. V Illinois mrtvá těla ryb ucpala vpusť potrubí, kterým se přivádí voda k chlazení uhelné elektrárny.
 

Minulý týden v Iowě naměřili ve vodě teplotu 36 °C. Teplota vody podle všeho mohla za úhyn čtyřiceti tisíc lopatonosů amerických, což je jedna z běžných jeseterovitých ryb Ameriky. Rybáři v Nebrasce zaznamenali tisíce mrtvých jeseterů, sumců, kaprů a dalších ryb v Lowe Plate River. Horko postihuje i vzácného lopatonose velkého. Biologové z Illinois referují o desítkách tisíc okounků černých a sumečků skvrnitých.

Mrtvé ryby mají i poněkud nečekané dopady na život lidí. V jednom jezeře ve státe Illinois zemřelo tolik ryb, že jejich mrtvá těla ucpala vpusť potrubí, kterým se čerpá voda ke chlazení místní elektrárny. Kvůli mrtvým tělům se přítok vody snížil natolik, že uhelná elektrárna musela dočasně odstavit jeden ze svých dvou generátorů.

Ryby umírají kvůli jednomu z nejteplejších a nejsušších let v historii USA. Podle amerických úřadů se s horkem potýkají dvě třetiny jižních států. Některé části USA byly prohlášeny za místa přírodní katastrofy. Během posledního měsíce bylo pokořeno na tři tisíce teplotních rekordů.

Úřady v Iowě uvedly, že finanční škody na uhynulých jeseterech v Des Moines River, z kterých se získává cenný kaviár, budou okolo deseti milionů amerických dolarů.

Horko a sucho vysušily tok velkého potoka Aux Sable Creek, největšího místního stanoviště ohrožené pakaprovcovité ryby Moxostoma valenciennesi. „Pomřely jich stovky tisíc, možná miliony,“ říká Dan Stephenson z illinoiského Úřadu přírodních zdrojů.

V některých tocích se nedaří odhadnout, jaké ryby horku podlehly. V teplém počasí se totiž rozkládají velmi rychle.

Jeden suchý rok není podle Daryla Bauera pro rybí populace zničující. Bojí se ale toho, že se letošní horké léto bude opakovat častěji. To by pak rybí populace ohrozilo.


reklama

 
Další informace |

Podle článku Midwest Heat Wave 2012: Thousands Of Fish Die In Hot Weather vydaného na serveru Huffington Post 5. 8. 2012.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist