https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-usti-nad-labem-se-otevrelo-re-use-centrum-shromazduje-pouzitelne-veci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ústí nad Labem se otevřelo re-use centrum, shromažďuje použitelné věci

4.1.2023 15:36 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Ústí nad Labem se otevřelo re-use centrum. Shromažďuje věci, které už někteří nepotřebují, ale jiní je využijí. Dostanou je zdarma uprchlíci a osoby v nouzi. Za levno si je může koupit každý. Cílem je prodloužit život věcem a pomoci těm, kteří to potřebují. ČTK to řekla ředitelka centra Jindra Moravcová.
 

Nápad na vytvoření centra vznikl na základě uprchlické krize. "Od začátku války na Ukrajině vznikala různá místa humanitární pomoci. Často lidé tzv. na koleně organizovali sbírky věcí. Oslovovali kamarády. Centrální místo, kam by mohli přijít i Ústečáci pro pomoc, chybělo," uvedla Moravcová. Poptávka byla také ze strany osob, které vyznávají udržitelný rozvoj a neradi plýtvají.

Prostor na Masarykově třídě ve středu města je zatím podle Moravcové dostačující. Zatím je tu hlavně dětské oblečení, nádobí, domácí potřeby, bytový textil. Místo je i na drobný nábytek. "Umíme i zprostředkovat předání třeba postele. Potřebná je drogerie, povlečení a další věci," řekla Moravcová, která by do budoucna ráda pořádala v re-use centru workshopy na téma třídění a další akce.

Zapojit se chtějí do provozu centra také samotní uprchlíci. Na včerejší otevření přišla Olga z Ukrajiny, která je v Ústí nad Labem se sestrou od poloviny září. "Češi nám pomohli, proto i my chceme pomoci," řekla ČTK. Pochází z městečka u Mariupolu, její dům už nestojí. "Nemám se kam vrátit, chceme zůstat tady," uvedla. Na Ukrajině má syna s rodinou.

Re-use centrum podle ředitelky Dobrovolnického centra Ústí Lenky Vonky Černé pomůže i uprchlíkům, kteří se chtějí po čase vrátit na Ukrajinu. "Potřebují jen pár věcí a s nimi skromně přežít do doby, než budou moci domů. Charitativní obchůdek v krajském městě chyběl také místním," řekla ČTK.

Otvírací hodiny re-use centrum zveřejní v nejbližší době na svém facebookovém profilu. "Dneska jsme otevřením chtěli ukázat, že tu jsme a ještě shromáždit pár věcí, aby lidé měli z čeho vybírat. Přinést sem mohou i nechtěné vánoční dárky," uvedla Moravcová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist