https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/valasske-klobouky-omezuji-seceni-travniku-na-verejnych-prostranstvich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Valašské Klobouky omezují sečení trávníků na veřejných prostranstvích

26.6.2021 01:16 | VALAŠSKÉ KLOBOUKY (ČTK)
Město omezilo sečení již v minulých dvou sezonách a podle něj se to osvědčilo.
Město omezilo sečení již v minulých dvou sezonách a podle něj se to osvědčilo.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Valašské Klobouky na Zlínsku omezují sečení trávníků na veřejných prostranstvích. Vyšší travní porost tak snadno nevysychá, mnohem lépe zadržuje dešťovou vodu a přispívá k lepšímu klimatu ulic, sdělila mluvčí radnice Lenka Zvonková.
 

"Loňský rok byl poměrně deštivý a o vláhu nebyla nouze. Bohužel většina dešťů byla krátkodobých a přívalových, takže jak rychle voda přišla, tak také odešla. Abychom udrželi vodu v krajině, je důležité měnit její podobu v členité hospodářské plochy, sázet stromořadí, keře, zakládat remízky a také co nejméně sekat trávu na všech plochách, kde je to možné," uvedl místostarosta Karel Ptáček (nez.). Město omezilo sečení již v minulých dvou sezonách a podle něj se to osvědčilo.

U vybraných lokalit se cyklus změnil z měsíčního na dvouměsíční, případně i pololetní. Do frekventovaných míst, jako je náměstí, sídliště či okolí hlavních silnic, budou sekačky vyjíždět jednou měsíčně. Výšku trávníků budou udržovat na maximu, jaké technika dovolí.

"Při péči o městskou zeleň postupujeme podle nového pasportu, který popisuje a hodnotí aktuální stav výsadby, travnatých ploch a také dřevin. Od dubna máme ve městě nového zahradníka, který se stará především o výsadbu okrasných rostlin a keřů," uvedl místostarosta. Ve městě žije asi 5000 obyvatel.

Sečení trávy omezují i jiná města ve Zlínském kraji. Například Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku loni kvůli suchu sekal trávu na větší výšku. Město také zkoušelo nový způsob odvádění dešťových vod z chodníků do zelených ploch.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2021 06:28
Někdy méně znamená více.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist