https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/varan-komodsky-a-asi-tretina-druhu-zraloku-je-v-ohrozeni-varuje-iucn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Varan komodský a asi třetina druhů žraloků je v ohrožení, varuje IUCN

5.9.2021 01:13 | MARSEILLE (ČTK)
Několik tisíc jedinců varana komodského, známého také pod názvem komodský drak, nyní žije na skupině indonéských ostrovů. Na části území jejich výskytu se rozkládá národní park.
Několik tisíc jedinců varana komodského, známého také pod názvem komodský drak, nyní žije na skupině indonéských ostrovů. Na části území jejich výskytu se rozkládá národní park.
Asi 37 procent druhů žraloků a rejnoků je ohrožených, v roce 2014 to ještě bylo 24 procent. Podle agentury AFP to vyplývá z aktualizovaného červeného seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN). Do kategorie vyššího stupně ohrožení se nově posunul varan komodský, nejmohutnější žijící ještěr, jemuž hrozí významný úbytek přirozeného prostředí.
 

Aktualizovaný červený seznam IUCN zveřejnil u příležitosti svého mezinárodního kongresu pořádaného v Marseille. Nejnovější verze tohoto pomyslného barometru, odrážejícího stav fauny a flóry na planetě, vede v patrnosti 138 374 druhů, z nichž 38 543, tedy asi 28 procent, se nyní nachází na různých stupních škály ohrožených druhů.

Několik tisíc jedinců varana komodského, známého také pod názvem komodský drak, nyní žije na skupině indonéských ostrovů. Na části území jejich výskytu se rozkládá národní park.

Životní podmínky tohoto ještěra, který dorůstá až tří metrů a může vážit až 90 kilogramů, ohrožuje jak lidská činnost, tak nárůst globálních teplot, s nímž je spojeno zvedání hladiny oceánů. "Očekává se, že kvůli nárůstu teplot, a tedy zvyšující se hladině světových moří, se jeho přirozené prostředí v příštích 45 letech zmenší o 30 procent," upozorňuje IUCN. Svaz upřesnil, že varani v národním parku jsou dobře chráněni a ztráta prostředí vlivem lidské činnosti hrozí především těm, kteří žijí za jeho hranicemi.

Ani žralokům a rejnokům lidská činnost neprospívá a 37 procent z 1200 zkoumaných druhů je v ohrožení. "Až moc žraloků a rejnoků je zabíjeno a opatření regulující nadměrný rybolov jsou velmi nedostačující," sdělil agentuře AFP Nick Dulvy z kanadské Univerzity Simona Frasera. Dulvy je autorem studie, na jejímž základě IUCN situaci žraloků přehodnotil. Jejich zhoršující se podmínky podle IUCN způsobuje nadměrný rybolov, degradace nebo ztráta jejich přirozeného prostředí a následky klimatických změn.

Na rozdíl od žraloků a varanů komodských se podle IUCN ale začíná blýskat na lepší časy tuňákům. U čtyřech jejich druhů, které jsou komerčně loveny, IUCN pozoruje pozitivní vývoj díky zavedení regionálních kvót. Tuňák obecný dokonce na červeném seznamu přeskočil hned dvě kategorie a ze skupiny "ohrožených" se rovnou ocitl v té nejpříznivější kategorii "málo dotčených", do které IUCN řadí druhy, u nichž jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist