https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vcelari-varuji-pred-zaplavenim-unijniho-trhu-levnymi-nahrazkami-medu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Včelaři varují před zaplavením unijního trhu levnými náhražkami medu

15.4.2023 00:55 (ČTK)
Foto | estelheitz / Pixabay
Včelaři varují před zaplavením unijního trhu levnými náhražkami medu. Analýza z 15 zemí EU ukazuje, že téměř každý druhý vzorek medu obsahuje obilný sirup. Včelaři proto požadují více kontrol, přísnější označování původu a jednotné standardy pro rozbory medu, píše dnes rakouská tisková agentura APA.
 
Evropští včelaři čelí stále silnějšímu konkurenčnímu tlaku kvůli levným napodobeninám medu zejména z Asie. Podle nich je jimi zaplavován unijní trh. Podle analýzy, kterou před třemi týdny zveřejnila Evropská komise, byla téměř polovina z 320 zkoumaných vzorků medu z 15 zemí "podezřelá". Šlo tudíž o sirupy z rýže nebo z jiné obilniny, cituje APA Stanislava Jaše, který v EU zastupuje zájmy včelařů.

Rozbory provedla na žádost EK laboratoř Společného výzkumného střediska (JRC), uvedl rodilý Čech Jaš, který má svá včelstva na jihu Finska. U 46 procent vzorků podle něj bylo podezření, že neodpovídají unijním směrnicím, tedy že jsou pančovány. U 93 procent tureckých a 74 procent čínských vzorků vůbec nešlo o med, upozornili včelaři na dnešní tiskové konferenci.

"Jestliže je téměř každý druhý medový výrobek dovezený do Evropské unie zfalšovaný, znamená to, že 20 procent veškerého medu konzumovaného v EU je zfalšováno," řekl Jaš.

Podle APA v Rakousku na 33 000 profesionálních a amatérských včelařů ročně stočí zhruba 4000 tun medu. To ale nestačí na pokrytí poptávky, a tak je stejné množství importováno. Většinou jde ale o med nižší kvality s označením "ze zemí EU a mimo EU". Tento med přitom nedováží včelaři, ale obchodníci, vysvětluje šéf rakouských profesionálních včelařů Wolfgang Pointecker. Většina takového medu je přitom připravována v Německu, odkud je prodáván do Rakouska.

Nepravý med lze snadno poznat podle ceny, řekl šéf rakouského svazu včelařů Reinhard Hetzenauer. "V obchodech jsou medy, u nichž kilo stojí šest eur (zhruba 140 korun). Tady si můžete být jistí, že je v tom i falešný med. U pravého medu z Rakouska je cena za kilogram podle stavu tak od 16 nebo 17 eur výše," upozornil Hetzenauer.

Prezident rakouské zemědělské komory Josef Moosbrugger podporuje požadavek sdružení farmářů v EU Copa-Cogeca na přísnější kontroly. "Pro dovoz musí platit tytéž standardy kvality jako pro domácí zemědělské výrobky. Pro med požadujeme i lepší označování původu s uváděním podílu zemí," vyzval Moosbrugger.

Jaš kromě toho požaduje, aby ve všech zemích EU byly pro analýzy medu používány stejné oficiální způsoby kontroly. "Teprve potom bude možné podvod právně stíhat," řekl Jaš a dodal, že od úlu až do sklenice musí být jasné, odkud med pochází.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

15.4.2023 12:20
To se teď brečí a stěžuje.
Když si prodejci medu vylobovali v Bruseli předpis, který dovoluje uvádět na trh směsi "medů ze zemí EU a mimo země EU" bez uvádění poměru toho mixu. Takový prodejce nakoupí med ze země mimo EU, přidá do něho pár procent levného medu třeba z Rumunska jakožto země v EU a prodá to pod názvem " Med ze zemí EU a ze zemí mimo EU" A ovce to kupují, protože si myslí, že kupují med ze zemí EU doplněný tak 10 - 20 % cizokrajného medu ze země mimo EU.
Odpovědět
FB

František Balco

15.4.2023 12:36
Můj děda byl obchodník z Přerova na Hané. Z jihu Moravy přivezl do města akátový med. Protože byl bílý, místní včelaři na něj poštvali kontrolu. Jak to mohlo dopadnout. No, svět se mění. Měřítkem kvality jsou peníze. Stačí jen zvednout cenu. "Mít pro co žít!"
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.4.2023 14:06
Bohužel globalizace a "TRH" je neúprosný a klamání spotřebitele pravidlem.
Nyní je třeba otevřen trh potravinám z Ukrajiny, kde se mor včelího plodu
"neléčí" jako u nás likvidací napadených včelstev, ale úhyn se oddaluje
pomocí antibiotik. Podobná praxe je i v USA a jinde. Jak dál? Můžeme do
budoucna čelit takové "konkurenci"? Myslím si, že nikoliv a trh nás časem
semele do jednotné masy levných šuntů. Važte si každý souseda včelaře,
který není vydřiduch a podvodník a snažte se mu pomáhat, aby měly jeho
včelky co sbírat a odpusťte jim i nějaké to žihadlo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist