https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-svedsku-predali-alternativni-nobelovy-ceny-thunbergova-chybela
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Švédsku předali alternativní Nobelovy ceny, Thunbergová chyběla Video

5.12.2019 00:27 | STOCKHOLM (ČTK)
Ve Stockholmu byly včera již po čtyřicáté předány Ceny za lepší život (Right Livelihood Award), kterým se někdy přezdívá alternativní Nobelovy ceny. Švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová se omluvila kvůli účasti na konferenci OSN o změnách klimatu (COP25) v Madridu. / Ilustrační foto
Ve Stockholmu byly včera již po čtyřicáté předány Ceny za lepší život (Right Livelihood Award), kterým se někdy přezdívá alternativní Nobelovy ceny. Švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová se omluvila kvůli účasti na konferenci OSN o změnách klimatu (COP25) v Madridu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve Stockholmu byly včera již po čtyřicáté předány Ceny za lepší život (Right Livelihood Award), kterým se někdy přezdívá alternativní Nobelovy ceny. Ceremonie se zúčastnili jen dva ze čtyř letošních laureátů. Švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová se omluvila kvůli účasti na konferenci OSN o změnách klimatu (COP25) v Madridu. Čínská bojovnice za práva žen Kuo Ťien-mej důvod nepřítomnosti neuvedla.
 

Jako první přebrala ocenění marocká bojovnice za nezávislost území Západní Sahary Amínátú Hajdarová. Ve svém projevu uvedla, že za porušování lidských práv v oblasti nese zodpovědnost především Maroko, ale i jeho evropští spojenci Španělsko a Francie. Za desetiletí trvající spor o území na západě Afriky podle ní může také Evropská unie, která "drancuje" místní nerostné bohatství, čímž "naprosto porušuje veškeré zákony".

V nepřítomnosti byla udělena cena Thunbergové. "Jsem velice vděčna a poctěna, že jsme cenu dostala. Boj pokračuje a nikdy v něm nepřestaneme," pronesla v krátkém předem nahraném videu 16letá zakladatelka globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost).

Na slavnostním večeru krátce vystoupil v přímém přenosu z Moskvy i bývalý spolupracovník amerických tajných služeb a takzvaný whistleblower Edward Snowden. Ve svém vystoupení varoval před represemi novinářů ve Spojených státech, které jsou podle něj povzbuzením pro autoritativní režimy. Snowden, který požívá ruského azylu, cenu obdržel v roce 2014.

Další letošní laureát a vůdce domorodého obyvatelstva v Brazílii Davi Kopenawa ocenění označil za další zbraň v boji za práva jeho lidí. Vyzval také mezinárodním komunitu, aby vyvinula tlak na brazilskou vládu kvůli zákazu těžby zlata v domorodých oblastech.

Čínská právnička Kuo Ťien-mej cenu dostala za "průkopnickou, vytrvalou práci v oblasti ženských práv, když pomohla tisícům znevýhodněných žen získat přístup ke spravedlnosti". Důvod její nepřítomnosti na ceremonii zůstává nejasný. Agentura DPA připomněla, že někteří předchozí laureáti do Stockholmu nemohli dorazit kvůli zákazům cestování v zemích jejich původu.

Alternativní Nobelovy ceny se udílejí od roku 1980 na popud německo-švédského filantropa Jakoba von Uexkülla. Vznikly do jisté míry jako kritika tradičních Nobelových cen poté, co udělující instituce odmítly vytvořit nové kategorie ocenění v oblastech ochrany životního prostředí, udržitelného rozvoje a lidských práv. Odměnu ve výši jednoho milionu švédských korun (2,4 milionu Kč) provázející ocenění nemůže žádný z laureátů použít pro osobní účely, musí je investovat do činnosti, za kterou byl oceněn.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist