https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vlne-veder-v-indii-uhynula-prvni-mladata-gepardu-prevezenych-z-afriky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve vlně veder v Indii uhynula první mláďata gepardů převezených z Afriky

27.5.2023 01:42 | DILLÍ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tři mláďata gepardů, která se v Indii narodila šelmám převezeným v loňském roce z Afriky, uhynula v posledních dnech za vlny veder, která nyní Indii sužuje. Čtvrté mládě je v kritickém stavu v péči veterinářů, informoval zpravodajský server The Guardian.
 

Jednalo se o první mláďata gepardů, která se v Indii narodila po více než sedmi desetiletích. Tato kočkovitá šelma byla svého času v Indii široce rozšířená, ale kvůli lovu a ztrátě přirozeného prostředí vyhynula v roce 1952.

Od října loňského roku bylo v rámci vládního programu do indického národního parku Kuno ve státě Madhjapradéš přepraveno 20 gepardů z Jihoafrické republiky a Namibie; tři z nich už ale uhynuli. Indie měla v plánu, že v průběhu pěti až deseti let přijme celkem 50 těchto kočkovitých šelem. Tento plán se ale setkává s čím dál tím větší kritikou.

První z mláďat uhynulo v úterý, což přimělo veterináře v Národním parku Kuno, aby začali bedlivě sledovat matku a tři zbylá mláďata. Ve čtvrtek odpoledne, kdy teplota v oblasti dosáhla 47 stupňů Celsia, vypadala mláďata slabá a veterináři zasáhli, aby se jim pokusili pomoci.

Mláďata byla podvyživená a těžce dehydrovaná. Dvě z nich ještě téhož dne uhynula. Poslední mládě zůstává v péči veterinářů. Oficiální činitelé neuvedli příčinu smrti mláďat, ale předpokládá se, že je oslabilo panující vedro. Odborníci uvádějí, že poměr přeživších mláďat gepardů v divočině i v zajetí je nízký.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

27.5.2023 09:32
Jako by africký gepard nebyl zvyknutý na vedra. Notabene z Namibie. Když zemřelo první mládě, obhájci tvrdili, že to je pouze přirozený výběr… o pár dní později zemřeli další 2 a to poslední je v kritickém stavu u veterinářů. Vše se stalo v oploceném výběhu, kde byla gepardice hlídána. Copak tam nemají dostatečný přísun vody nebo jídla? Nebo jak to má člověk chápat? Ten projekt je prostě špatně!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.5.2023 14:36
Musí hledat odlišnosti indického biotopu od toho afrického. Protože v afrických biotopech gepard prosperuje.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.5.2023 15:14 Reaguje na Radim Polášek
Už jsem před časem psál, že mě udivuje výběr biotopu, je to tam vydatně zalesněné, vhodné tak pro tygra či levharta. A jak už jsem psal posledně, vypustil bych část skupiny (polovinu?) na úplně jiné lokalitě, někde nedaleko pakistánských hranic, mezi městy Jaitsar - Hitsar - Churu - Bikaner. Tam ale není žádný np, museli by žít v tuctové krajině. Jak je to tam zazvěřené, neroufám si hádat, ale biotopově určitě vhodnější, než jsou v aklimatizaci teď. Co by přežilo, to by se také dále množilo. Pokud tam nejsou menší antilopy či aspoň zajíci, měli by to s přežitím i tam těžké. Ale je to na jiných, jaké si to zařídili, takové to maj.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

27.6.2023 16:00 Reaguje na Karel Zvářal
Kľudne by mohli žiť na juhu USA a loviť vidlorohy. Vidloroh je zvláštna antilopa a žiadna americká šelma ho dnes nedokáže dobehnúť.
Odpovědět
va

vaber

28.5.2023 08:20
když je 47°C ,chcípne všechno, kolik lidí by ch++++o kdyby v tom vedru muselo shánět potravu,
možná jen pan Vacek je spokojen s takovou teplotou
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist