https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vyskove-pribude-u-lulecskeho-potoka-dalsi-mokrad-i-soustava-tuni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Vyškově přibude u Lulečského potoka další mokřad i soustava tůní

21.4.2024 00:45 | VYŠKOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | tdlucas5000 / Flickr.com
Ve Vyškově přibude u Lulečského potoka další mokřad a také soustava tůní, město chce zvýšit schopnost území zadržovat vodu a vytvořit nový biotop pro živočichy a rostliny. Město o tom informovalo na svém webu. V lokalitě mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem už jeden biotop vznikl předloni.
 

V lokalitě označené Mokřad Padělky 2 v biokoridoru u potoka město zamýšlí zbudování mokřadu na pozemcích o výměře zhruba 12 000 metrů čtverečních. Samotný mokřad po jedné straně vodního toku by měl mít rozlohu téměř tři čtvrtě hektaru, u druhého břehu je v plánu soustava tůní.

"Plochy částečně slouží k zemědělské výrobě, z větší části jsou ovšem neobhospodařovatelné z důvodu zamokření. V suchých obdobích, se kterými nejen Vyškovsko bojuje, vyvstává potřeba akumulace srážkových vod v co největším měřítku. Obzvlášť v pramenných oblastech, jakou náš region je. Stejně jako v předloňském případě bychom výstavbou dalšího mokřadu zvýšili retenční schopnost území a vytvořili důležitý biotop pro existenci řady živočichů a rostlin," uvedl vyškovský místostarosta Josef Kachlík (STAN).

V uplynulých letech se městu na velké zelené projekty dařilo získávat dotační peníze. "Půjdeme stejnou cestou, znovu se pokusíme o získání peněz. Podíl města by tak opět vyplynul z výše přiznané dotace. Podpora může dosahovat až 100 procent, i když některá kritéria se změnila. Každopádně celkově se mají náklady pohybovat okolo čtyř milionů korun," vyčíslil místostarosta.

Vyškované mohli obdivovat množství rostlin či sledovat řadu vodních a mokřadních živočichů mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem poprvé na konci předloňského léta. Zbudování nového mokřadu je v plánu příští rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.4.2024 08:44
Po vyškovském pivu je každé generál:-)
Záměr jistě chvályhodný, s rozšířením mokřadu lze jen souhlasit. Ale vzhledem k tomu, že kolem je intenzivně obhospodařovaná půda a frekventované komunikace, soustavu tůní by bylo vhodné situovat někam k potoku do lesa (např. Hrádek - Kuchlov), kde žabky nebudou zapraveny do půdy a na jaře táhnoucí dospělci zalisováni do asfaltu. Obecně totiž platí, že u vodní nádrže za obcí s čilým provozem je na jaře nutný dozor kolem položených bariér s kýblíky. Jinak ano, kačeny aj. vodní ptáci naletí kamkoliv a na ruch si zvyknou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist