https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zdarskych-vrsich-pribyly-diky-dotacim-obnovene-rybniky-i-tune
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Žďárských vrších přibyly díky dotacím obnovené rybníky i tůně

12.1.2021 01:19 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Vloni například vznikl u Karlova na Žďársku rybník Velká Skalka s předrží a třemi tůněmi, součástí díla byla revitalizace toku. Ilustrační foto
Vloni například vznikl u Karlova na Žďársku rybník Velká Skalka s předrží a třemi tůněmi, součástí díla byla revitalizace toku. Ilustrační foto
Foto | tdlucas5000 / Flickr.com
Na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy loni s pomocí evropských dotací z Operačního programu životní prostředí (OPŽP) postavili nebo obnovili sedm rybníků, zároveň vzniklo 13 tůní a jedna zdrž. Letos se chystají zahájit úpravy rybníků za miliony korun například městys Krucemburk a město Svratka. Vlastníci musí své záměry nejdřív projednat s ochránci přírody.
 

"Specifikujeme všechny podmínky, které je potřeba splnit, je k tomu řada jednání," řekl ČTK ředitel správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. Stavbu rybníků podle něj orgány ochrana přírody v CHKO podporují hlavně v místech, kde je krajina intenzivně využívaná a kde byly pozemky dřív odvodněné nebo upravené toky. "Tam přispívají k retenci vody a mají ekologické přínosy," uvedl. U dotovaných staveb rybníků je také omezený chov ryb.

Vloni například vznikl u Karlova na Žďársku rybník Velká Skalka s předrží a třemi tůněmi, součástí díla byla revitalizace toku. Ve Stržanově byl obnoven zaniklý Matulkův rybník, u něj stavebníci udělali dvě tůně, nový rybník se dvěma tůněmi je v Kuklíku. Kromě výše zmíněných evropských projektů dotovaných z OPŽP vzniklo loni ve Žďárských vrších podle údajů správy CHKO 38 tůní ve 20 lokalitách z Programu péče o krajinu.

Město Svratka chce letos začít s úpravami rybníka na řece za víc než 25 milionů korun. Kromě odbahnění nechá opravit jez nebo dosypat hráz. Řeka Svratka, která zatím prochází rybníkem, ho bude nově i obtékat, a bude tak průchodnější pro ryby a jiné živočichy, uvedl starosta František Mládek (nestraník). Projekt počítá i s tvorbou tůní či ostrůvku ve vodní ploše.

Krucemburk má slíbenou evropskou dotaci na zlepšení soustavy dvou rybníků Zadní a Macurův. Každý z nich zabírá přes dva hektary plochy. Potřebují odbahnit a opravit hráze, aby nehrozilo nebezpečí, že hráz někde praskne a voda se po potoce vyplaví do domů níže v obci, uvedl starosta Otto Kohout (za ODS). Součástí akce s předpokládanými náklady 13,9 milionu Kč je také soustava tůní a další úpravy zaměřené na ekologii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

12.1.2021 08:45
Jinými slovy - za těžké peníze vracíme to, co jsme dříve za těžké peníze ničili.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist