https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zdrojich-pitne-vody-na-jihu-cech-se-zvysuje-vyskyt-prirodnich-latek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zdrojích pitné vody na jihu Čech se zvyšuje výskyt přírodních látek

14.10.2021 16:49 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
"Jsou to přírodní látky z půd. Nejsou škodlivé, ale mají hnědavé zbarvení a pro pitnou vodu se musí odstranit. Do povrchové vody se dostávají hlavně z horských rašelinišť a z rozkladu organického odpadu, například trávy, listí, jehličí, a podobně,“ uvedl Porcal.
"Jsou to přírodní látky z půd. Nejsou škodlivé, ale mají hnědavé zbarvení a pro pitnou vodu se musí odstranit. Do povrchové vody se dostávají hlavně z horských rašelinišť a z rozkladu organického odpadu, například trávy, listí, jehličí, a podobně,“ uvedl Porcal.
Foto | Kampus Production / Pexels
Ve zdrojích pitné vody na jihu Čech se zvyšuje výskyt přírodních organických látek. Nejsou škodlivé, ale způsobují například tmavší zabarvení vody. Vědci z Hydrobiologického ústavu českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR připravují předpovědní model, který třem vodárenským nádržím na jihu Čech doporučí manipulační řády. N
 

"Snažíme se popsat, kam až vyrostou koncentrace organických látek. Z výzkumných dat za posledních 20 let můžeme říct, že je nárůst o desetinu miligramu na litr za rok," uvedl hydrochemik z hydrobiologického ústavu Biologického centra Petr Porcal.

Vědci modely připravují pro nádrž Římov na Českobudějovicku, Karhov na Jindřichohradecku a řeku Otava v Písku. Jde o tři velké zdroje pitné vody na jihu Čech. Všude se vyskytuje vysoký obsah organických látek. "Jsou to přírodní látky z půd. Nejsou škodlivé, ale mají hnědavé zbarvení a pro pitnou vodu se musí odstranit. Do povrchové vody se dostávají hlavně z horských rašelinišť a z rozkladu organického odpadu, například trávy, listí, jehličí, a podobně,“ uvedl Porcal.

Podle něj budou muset provozovatelé zdrojů pitné vody rekonstruovat technologické linky či zlepšit provoz úpraven pitné vody. "Pokud dojde ke změně v povodí, například odumře les nebo se změní zemědělské hospodaření, nárůst organických látek ve vodě může být ještě rychlejší než v posledních letech. Je jisté, že výroba pitné vody bude náročnější a dražší,“ řekl Porcal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

14.10.2021 20:43
Říkejte tomu humusové látky, jinak si lidé budou myslet kde co. Třeba, že se jim tam vyskytuje přírodní organická látka kyselina citronová nebo askorbová.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.10.2021 08:58
A bude hůře, protože vyčkávání na samozalesnění má dopad na splach živin
do vodotečí. Odplavuje se tak to nejcennější, co má v lese po těžbě
zůstat. Za krádež hrabanky může být pokuta, ale za její splach do údolí
není nikdo potrestán. Naši předci dobře věděli, proč se po těžbě ihned
znovu zalesňuje a sází sazenice nahusto s postupnou prořezávkou. Bylo
to nejen o pěstování stromů, ale taky o půdním pokryvu a využití živin
z pokácených stromů novými stromky. Trend přírodních lesů bude mít
hlavně na svažitých pozemcích stejný efekt, jako kukuřice ve svahu.
Čekání na samovýsev, když nejsou v okolí semenné lesy, tak je jako
čekání na neposkvrněné početí. Z čeho v minulosti vznikala v údolích
úrodná půda, no přece hlavně splachy humusu z horských lesů a v menší
míře navátím odjinud. Takže připravme se na splachy i s negativními
dopady na kvalitu vody a zanášení potoků, řek, rybníků a přehrad. Co
se nezadrží v lese a na poli, tak skončí tam a nebo až v moři.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist