https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-aglomeraci-pojede-mhd-v-patek-22.zari-pri-dni-bez-aut-zdarma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské aglomeraci pojede MHD v pátek 22. září při Dni bez aut zdarma

14.9.2023 10:24 | ZLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Městská hromadná doprava (MHD) ve zlínské aglomeraci, kde žije více než 90 000 lidí, bude v pátek 22. září zdarma. Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) se tím připojí k evropskému Dni bez aut, který je součástí Evropského týdne mobility, uvedl mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.
 

Cestující v celé síti MHD ve Zlíně i sousedních Otrokovicích a Želechovicích nad Dřevnicí na Zlínsku si příští týden v pátek nebudou muset označovat po nástupu do trolejbusů a autobusů žádné jízdenky. "Také průkazky časových jízdenek mohou klidně nechat doma. Revizoři Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice v tento den jízdní doklady kontrolovat nebudou," uvedl Cekota.

Zdarma si tedy budou moci MHD vyzkoušet i lidé, kteří jsou jinak zvyklí používat při jízdách ve městě auto. Stejně tak i cestující, kteří jsou držiteli časové jízdenky jen pro určité tarifní pásmo, si mohou udělat bezplatný výlet do ostatních částí sítě MHD. Bezplatně bude možné v trolejbusech a autobusech přepravovat rovněž jízdní kola.

Předprodejní místa i jízdenkové automaty DSZO zůstanou při Dni bez aut v provozu. Řidiči ve vozidlech však jízdenky prodávat nebudou. Na jeden den zůstane odstaven také systém SMS jízdenek.

Informace o možnosti cestování bez jízdenky DSZO zveřejní na elektronických zastávkových panelech a na LCD obrazovkách ve vozidlech. "Cestující by se neměli nechat zmást spuštěnými označovači jízdenek ve vozidlech. Z technických důvodů je nelze vypnout. Po vypnutí se totiž znovu automaticky zapínají na každé další zastávce," uvedl vedoucí dispečer DSZO Jan Tesař.

Jednodenní výpadek tržeb z jízdného v síti MHD ve zlínské aglomeraci představuje podle zástupců DSZO částku přibližně 151.000 korun bez DPH. Ztrátu uhradí města, která jsou zřizovateli DSZO a objednateli hromadné dopravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.9.2023 12:26
Jenom ve čtvrtek ?
MHD má být za 1,-Kč/pro jednoduché počítání cestujících, ostatní linková autobusová doprava má mít slevy pro žáky, studenty a pracující - tak tomu bývalo před sametem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist