https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoo-se-narodilo-prvni-mlade-slona-africkeho-v-cesku-je-to-samecek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoo se narodilo první mládě slona afrického v Česku, je to sameček

6.6.2021 17:39 | ZLÍN (ČTK)
Zámek Lešná ve zlínské zoo.
Zámek Lešná ve zlínské zoo.
Ve zlínské zoologické zahradě se dnes ráno narodilo první mládě slona afrického v Česku. Je to sameček, je zdravý, vitální, slonice Kali je také v pořádku, řekla ČTK mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
 

"Dlouho očekávané první mládě slona afrického v České republice se narodilo dnes v 07:30. Podle všech pozorování chovatelů i zbývající dvě slonice bez problémů přijaly nového člena a fungují jako sehraná rodina," uvedla mluvčí.

První hodiny života malého slůněte patří podle ní k těm nejdůležitějším. "Chceme proto celé skupině dopřát maximální klid, z tohoto důvodu jsme uzavřeli pavilon a také okolí venkovního výběhu," uvedla mluvčí.

Narození prvního mláděte slona afrického v Česku se ve zlínské zoo očekávalo již před třemi lety. Samici Zole se však narodilo mrtvé mládě, což však u prvorodiček není neobvyklé.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají ovladatelnější slony indické. V Česku chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Zlínská zoo chová tři slonice od roku 2003, zpočátku se jejich rozmnožování neplánovalo, ošetřovatelé později začali připravovat samice na inseminaci.

V budoucnu by k samicím ve Zlíně měli přibýt i samci. Zoo již vybudovala jeden ze dvou plánovaných výběhů pro slony, na letošek je v plánu stavba chovného zařízení pro slony v rámci projektu Karibuni. Vnitřní ustájení pro slony by mělo patřit mezi tři největší zařízení svého druhu v rámci světových zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

7.6.2021 12:16
Možná by to chtělo, místo fotky zámku Lešná, dát sem fotku toho mláděte.
Odpovědět
IN

Ivan Navrátil

7.6.2021 14:01
Už se docela těším, až se taky podíváme někam do ZOO. Já sice všude říkám, že korona a karanténa nám prospěly, protože jsme udělali doma hodně práce, třeba zabezpečení od https://www.jablotron.cloud/ ale na druhou stranu člověk potřbeuje občas vypadnout, jinak by se doma ukousal nudou a ponorkovou nemocí. Obzvlášť, když děláme s partnerkou oba dva z domu. :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist