https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-znojme-vznikne-na-rozloze-4-4-hektaru-novy-lesopark
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Znojmě vznikne na rozloze 4,4 hektaru nový lesopark

22.8.2021 00:17 | ZNOJMO (ČTK)
Dřevinná skladba lesoparku bude pestrá, dřevinám budou dominovat dub, bříza a javor. Z ovocných stromů to budou třešeň, jabloň, hrušně a moruše. Z keřů nebudou chybět ptačí zob, šípek, kalina, jalovec a tis.
Dřevinná skladba lesoparku bude pestrá, dřevinám budou dominovat dub, bříza a javor. Z ovocných stromů to budou třešeň, jabloň, hrušně a moruše. Z keřů nebudou chybět ptačí zob, šípek, kalina, jalovec a tis.
Foto | stanze / Flickr
Ve znojemské čtvrti Přímětice vznikne na rozloze 4,4 hektaru nový lesopark. Dřeviny a keře vyrostou na třech parcelách za přímětickým sídlištěm. Projekt bude stát zhruba 900 000 korun, vedení Znojma jedná o podpoře ze soukromého sektoru. S pracemi se začne v září, uvedl starosta Znojma Jakub Malačka (za ČSSD).
 

"S Městskými lesy Znojmo je vše připravené. Letos upraví půdu a vysejí travní směsi. V příštím roce vytyčí cesty, oplocenky a vysadí dřeviny a keře," řekl Malačka. Předpokládá, že se lesoparkem budou lidé procházet v květnu příštího roku

Tam, kde je nyní pole, budou stromy a keře. "Dřevinná skladba lesoparku bude pestrá, dřevinám budou dominovat dub, bříza a javor. Z ovocných stromů to budou třešeň, jabloň, hrušně a moruše. Z keřů nebudou chybět ptačí zob, šípek, kalina, jalovec a tis. Plánujeme vysadit stovky stromů. Než to všechno vyroste, určitě to několik let potrvá, těšit se z toho budou naše děti i vnoučata," sdělil ředitel městských lesů Zdeněk Trojan.

Cílem lesoparku je kromě zvýšení biodiverzity krajiny zvýšení kvality života místních obyvatel. Příprava trvala zhruba dva roky. "Nebráním se možnosti naplánovat výsadbu společně s veřejností, ale vše záleží na opatření proti šíření koronaviru. Uvítám i různé naučné stezky nebo vzdělávací programy pro děti," dodal Malačka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.8.2021 18:47
Hezký počin, stín stromů každý v létě uvítá. A jejich ekologický vliv celá příroda.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist