https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-a-ochranci-prirody-zadaji-radu-vlady-odepsat-zasoby-hnedeho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci a ochránci přírody žádají radu vlády, aby odepsala zásoby hnědého uhlí

14.3.2016 15:13 | PRAHA (ČTK)
"Dovolujeme si také připomenout, že podle schválené Státní energetické koncepce ČR uhlí za limity energetika nepotřebuje a nebude je potřebovat ani v příštích desetiletích," uvedli v dopise
"Dovolujeme si také připomenout, že podle schválené Státní energetické koncepce ČR uhlí za limity energetika nepotřebuje a nebude je potřebovat ani v příštích desetiletích," uvedli v dopise
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zcela odepsat zásoby hnědého uhlí v severočeských lokalitách, kde těžaři neusilují o těžbu, tedy zejména v lomu Bílina na Ústecku, opět žádají vědci, lékaři a ekologičtí aktivisté. V otevřeném dopise se obrátili na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a Radu vlády pro udržitelný rozvoj. Chtějí také zrušit tamní chráněná ložisková území a dobývací prostory. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) zásoby uhlí ale odepisovat nechce.
 

Loni v říjnu vláda rozhodla, že neprolomí limity těžby na lomu ČSA a těžit se nemůže blíže než půl kilometru od domů, které sousedí s Bílinou. Vědci a ochránci přírody přesto už tehdy kritizovali to, že vláda sice ochránila domovy lidí, ale porušila po 24 letech kompromis mezi těžbou a zdravím lidí. Týká se to všech těžebních lokalit s výjimkou ČSA, tedy Tušimic, Bíliny a Vršan, které leží mezi Mostem a Chomutovem.

Nyní v dopise požadují, aby byly zásoby uhlí pod zastavěným územím obcí v lokalitě ČSA a pod jejich ochrannými pilíři úplně převedeny do nebilančních zásob, tedy do strategické rezervy. To by podle nich zabránilo nynější těžbě, ale nevylučovalo by ji v případě hluboké energetické krize. To se může změnit do jednoho roku v horním a geologickém zákoně, tvrdí. Případné prolomení limitů v lokalitě ČSA by mimo jiné znamenalo zbourání části obce Horní Jiřetín.

"Dovolujeme si také připomenout, že podle schválené Státní energetické koncepce ČR uhlí za limity energetika nepotřebuje a nebude je potřebovat ani v příštích desetiletích," uvedli. Území před limity se jejich požadavek netýká, žádné obce tam neleží.

Mládek v pátek na sjezdu hornických odborů v Praze uvedl, že ministerstvo průmyslu dělá všechno pro to, aby možnost eventuální těžby mohla být v případě, pokud se změní vývoj světových cen uhlí, zachována. "Nechceme odepsat zásoby pod Horním Jiřetínem, i za cenu určitého snížení komfortu pro tamní občany," zdůraznil.

Signatáři v dopisu dále uvádějí, že zdravotní stav obyvatelstva v oblasti je horší, lidé trpí onemocněním srdce i rakovinou, mají i kratší délku života než republikový průměr. Podle Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy by vytěžení zásob uhlí na lomu ČSA představovalo externí náklady na zdravotní škody 200 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

14.3.2016 15:44
Ale vždyť je to legrační. Odpisem to uhlí nezmizí... a kdykoliv ho může zase další vláda ododepsat... zvláště když nám bude zima...
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.3.2016 15:56
čili teď, když je laciná ropa, tak v podstatě není lepší strategické rozhodnutí než netěžit, až přijde ten desítky let odkládaný ropný zlom, tak se holt uhlí zase ododepíše a rozjede ta linka v litvínově.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.3.2016 07:55
Tak nevím, otázka pro vědce, to ty lomy zkracují střední délku života v tom Jiřetíně? A tu střední délku života mají v Jiřetíně všichni nebo jen muži?
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.3.2016 08:36
To by vlády musela plnit vlastní sliby. To by napřed museli zlikvidovat tepelné elektrárny, teplárny na uhlí,i kotlíkové dotace dotují kotle na spalování "smradlavého" hnědého uhlí....vždyť uhlí to je kšeft,velký byznys. Se podívejte, ČEZ za loňský rok zisk 20,8 mld. Kč, ale na údajný rozvoj distribuční sítě má přispívat paušálem za jistič??? občan protože spotřeba kW klesá (kdo a co přístě)?. Normální zlodějina... Jsou vesnice kde není zaveden vodovod, kanalizace, není zaveden plyn, v sobotu-nedeli nejezdí jediný autobus, ruší se pošty.... ale občan musí na příkaz státu vynakládat peníze např. na "jakési" revize kotlů a topenišť u kterých ani výrobce s žádnou revizí nepočítal, resp. není tam co revidovat. A proč je to vlastně tak důležité, když podíl lokálních topenišť na kvalitě vzduch je údajně 8-10% a to ještě v zimních měsících a jen někde???? Prostě kšeft je kšeft a moc zaslepuje a zatemňuje rozum....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist