https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-diky-lidem-mapuji-vyskyt-exotickych-klistat-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci díky lidem mapují výskyt exotických klíšťat v Česku

12.9.2019 00:30 | BRNO (ČTK)
Stovky nálezů exotických druhů klíšťat zaznamenali vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. / Ilustrační foto
Stovky nálezů exotických druhů klíšťat zaznamenali vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. / Ilustrační foto
Foto | Accipiter / Wikimedia commons
Stovky nálezů exotických druhů klíšťat zaznamenali vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Umožnil jim to projekt Najdipijaka.cz, který mapuje šíření pijáka lužního v Česku. Univerzita to uvedla v tiskové zprávě.
 

Projekt vědci spustili loni na jaře. V druhém roce jeho fungování se jim díky informacím od lidí podařilo najít desítky nových míst, kde se exotické klíště vyskytuje. Pijáci lužní přenášejí řadu nebezpečných infekčních nemocí. Nejnebezpečnější jsou ale pro psy, protože přenášejí psí babeziózu, která může být bez včasné léčby pro zvířata smrtelná.

"Výsledky dvou let sledování pijáků ukazují, že jsme v České republice svědky expanze výskytu tohoto klíštěte. Za jeho šíření je zodpovědný především rostoucí pohyb lidí a psů po celém území Čech a Moravy. Se změnami výskytu pijáků úzce souvisí rostoucí riziko výskytu psí babeziózy," uvedla Dominika Mažgútová, která v projektu koordinuje práci s veřejností.

Díky projektu zaznamenali vědci i výskyt klíšťat rodu hyalomma, která mohou přenášet i krymžsko-konžskou hemoragickou horečku, pro lidi ale příliš nebezpeční nejsou. Dospělí jedinci totiž obvykle nesají krev lidem. Odborníci zjistili, že koncem léta se tato klíšťata vyskytují v teplejších oblastech Čech a Moravy.

"Tato klíšťata jsou u nás doposud zřejmě návštěvníky z jihu, kteří přicestovali na stěhovavých ptácích. Díky metodám sekvenace DNA se nám podařilo potvrdit, že některá z nalezených klíšťat pochází ze subsaharské Afriky. Typickým hostitelem hyalom (rod klíšťat, pozn. red.) jsou velcí kopytníci, naprostá většina nálezů z ČR pochází z koní. Tato klíšťata se dají snadno odlišit díky velikosti a příčně pruhovaným končetinám," uvedl jeden z autorů projektu David Modrý z Fakulty veterinárního lékařství VFU.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist