https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-identifikovali-krizence-velryby-a-delfina-velfina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci identifikovali křížence velryby a delfína - velfína Video

6.8.2018 00:20 (ČTK)
Nový druh mořského živočicha - hybrida velryby a delfína - identifikovali vědci ve vodách nedaleko Havaje. Dostal jméno velfín.
Nový druh mořského živočicha - hybrida velryby a delfína - identifikovali vědci ve vodách nedaleko Havaje. Dostal jméno velfín.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový druh mořského živočicha - hybrida velryby a delfína - identifikovali vědci ve vodách nedaleko Havaje. Nový tvor od nich dostal jméno velfín (angl. wolphin) a nadále se prohání v blízkosti ostrova Kauai, napsal zpravodajský server The Times.
 

Tohoto velfína zplodil delfín drsnozubý, ale narodil se velrybě druhu elektra tmavá. Oba tyto druhy jsou vzácné a v této části Tichého oceánu jsou k vidění jen zřídka.

Velfín byl pozorován, jak plave s hejnem delfínů. Podle mořského biologa Robina Bairda, který expedici vedl, jde o "nesmírně nezvyklý objev" a o první známý hybrid mezi těmito dvěma druhy.

Velryby a delfíni patří z hlediska taxonomie do stejného řádu a jsou spolu dostatečně příbuzní, aby i jejich potomci byli schopní další reprodukce. Ovšem známé případy křížení mezi nimi jsou krajně vzácné.

Vědci odhadují, že až deset procent živočišných druhů a až 25 procent rostlinných druhů se může příležitostně v přírodě zkřížit s jiným druhem. Mezi známé hybridy patří kříženci lvů a tygrů, či koní a zeber. Jejich potomci pak mohou mít znaky, které se nevyskytují ani u jednoho z jejich rodičů.

Například v roce 1985 se v oceanáriu SeaWorld na Havaji narodilo mládě zplozené kosatkou černou a delfínem skákavým, které mělo 66 zubů, zatímco jeden z rodičů 88 a druhý 44.

Nově objevený kříženec má hlavu a šedé tělo podobné matce, ale ploutve jako jeho otec delfín. Jeho původ vědci potvrdili s pomocí vzorku DNA a nyní se chystají ho dále studovat, sledovat prostor, v němž se pohybuje a zkoumat jeho chování pod hladinou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist