https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nafotili-neuveritelnou-scenu-aligator-ulovil-zraloka-a-nejde-podle-nich-o-nic-neobvykleho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci nafotili neuvěřitelnou scénu: aligátor ulovil žraloka. A nejde podle nich o nic neobvyklého

27.10.2017 01:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tradiční aligátoří menu zahrnuje korýše, šneky a ryby. Jsou to ale potravní oportunisté: když se nabídne možnost vydatnějšího sousta, dlouho neváhají. Na snímku aligátor požírá žraloka.
Tradiční aligátoří menu zahrnuje korýše, šneky a ryby. Jsou to ale potravní oportunisté: když se nabídne možnost vydatnějšího sousta, dlouho neváhají. Na snímku aligátor požírá žraloka.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | James Nifong / U.S. Fish and Wildlife Service
Útoky aligátorů na žraloky a naopak? Po dlouhá léta patřil popis podobné situace spíše do sféry legend a neověřených příběhů nejistého zdroje. Zoologové Univerzity v Kansasu však pravdivost této nepříliš pravděpodobné situace potvrzují. Aligátoři při americkém pobřeží za příhodných podmínek skutečně nepohrdnou ani malým žralokem. Referuje o tom Eurekalert.org.
 

Přibližně kolem roku 1800 popsali floridské noviny dramatickou situaci: souboj aligátorů se žraloky, při kterém se doslova vařilo moře. Tehdy povodně vyplavily na pevnině žijící aligátory do floridského zálivu, kde se začali krmit rybami. Rybí krev ale přilákala žraloky a výsledek byl nelítostný souboj všech proti všem.

Zásadními prvky, které zvyšovaly nedůvěru v podobná vyprávění o aligátorech napadajících žraloky, je sodík a chlór, respektive sloučenina chlorid sodný, tedy sůl. Aligátoři totiž na rozdíl od krokodýlů slanou vodu nesnáší a tak se splynutí mořského a říčního světa zdálo nepravděpodobné. Jak ale dokládá s pomocí videozáznamu zoolog James Nifong, i k takovým věcem ve floridském zálivu docházet může.

„V našem článku podrobně dokumentujeme a dokládáme aligátoří konzumaci tří druhů žraloků a jednoho druhu rejnoků,“ říká Nifong. „Dosud bylo k dispozici pro posouzení tohoto jevu jen pár anekdotických pozorování z ostrovů při pobřeží státu Georgia. Jak se ale ukazuje, tato praxe není podél pobřeží Atlantiku až k Floridě tak vzácná.“ Záleží především na počasí. Když pořádně zaprší, dojde k promísení slané a sladké vody v ústí velkých řek do moře.

Rozdíly mezi oběma prostředími se dočasně smyjí. „Když opravdu vytrvale prší, dokáží aligátoři pít sladkou vodu z povrchu slaného moře,“ říká Nifong. „Vydrží tak ve slané vodě déle.“Voda z pevniny také přináší k ústí větší množství ryb, které láká mladé žraloky, ale také aligátory. A o vývoji jejich náhodného setkání pak rozhoduje velikost a apetit zúčastněných.

Tradiční aligátoří menu zahrnuje korýše, šneky a ryby. Jsou to ale potravní oportunisté: když se nabídne možnost vydatnějšího sousta, dlouho neváhají. Velkým žralokům se raději vyhnou, ale u menších žraloků nebo mant se o útok většinou pokusí. „Frekvence útoků je čistě záležitostí velikosti predátora. Velký žralok naopak může zaútočit na aligátora,“ dodává Nifong. Ten legendy o soubojích legendárních predátorů podložil ještě dalším pádným argumentem.

Obsahem žaludků 500 aligátorů, které kvůli stanovení složení jejich potravy nechal vypumpovat. Společně s kolegy také upevnil na ocasy aligátorů GPS vysílače, aby mohl prozkoumat jejich pohyb v hraničních zónách slané a sladké vody. „Naše závěry přináší otázku, zda se v případě mladých ohrožených žraloků a mant nedá považovat přítomnost aligátorů za nový rizikový faktor, který se projevuje v managementu druhové ochrany.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist