https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-pri-vyzkumu-na-rekultivovanych-mistech-na-mostecku-narazili-na-vzacny-hmyz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci při výzkumu na rekultivovaných místech na Mostecku narazili na vzácný hmyz

10.12.2021 15:33 | PRAHA (ČTK)
Pozorována byla například i nápadná, u nás ale velmi vzácná kutilka dlouhoretka krátkokřídlá, zbarvením nejvíce připomínající vosu.
Pozorována byla například i nápadná, u nás ale velmi vzácná kutilka dlouhoretka krátkokřídlá, zbarvením nejvíce připomínající vosu.
Vědci z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) a z pražské Univerzity Karlovy zkoumali na místech rekultivovaných po těžbě uhlí na Mostecku hmyz. Našli tam několik druhů, které se v České republice vyskytují vzácně. Šlo například o velký druh pavouka skálovku velkou, informovala Eva Maříková, mluvčí společnosti Sev.en Energy, jejíž dceřiná společnost vzniklé plochy orné půdy na rekultivovaných výsypkách spravuje. Rozmanitost bezobratlých druhů je pro budoucí krajinu důležitá, na polích pomáhá regulovat populace škůdců plodin a plevelů a zajišťuje opylování.
 
"Předběžně můžeme shrnout, že v nasbíraném materiálu se vyskytovalo i relativně velké množství druhů, které rozhodně nepatří k charakteristickým obyvatelům polí. Mnohé z těchto druhů jsou v České republice na ústupu. Jako příklad lze jmenovat velký druh pavouka skálovku velkou, jehož výskyt je v těžebních oblastech severozápadních Čech známý jen z několika těžbou kamene nebo uhlí narušených lokalit, na okolních stepních lokalitách je výskyt rovněž ojedinělý," doplnil Holec.

Vědci narazili i na další vzácné členovce. Objevili třeba druh drabčíkovitého brouka s jen velmi lokálním výskytem v okolí. "Pozorována byla například i nápadná, u nás ale velmi vzácná kutilka dlouhoretka krátkokřídlá, zbarvením nejvíce připomínající vosu," dodal vědec. Studie stále pokračuje a v budoucnu by měla přinést poznatky i o dalších skupinách bezobratlých, využívajících nově vzniklé plochy orné půdy na rekultivovaných výsypkách.

Hmyz a další bezobratlé živočichy vědci chytali do tzv. padacích pastí. "Představte si nádobky s hladkými plastovými stěnami zamezujícími úniku bezobratlých pohybujících se po povrchu půdy. Konzervační tekutinou je propylenglykol, konzervant šetrný k životnímu prostředí. Ústí pastí je opatřeno síťkou, která zamezuje vniknutí obratlovců," popsal odchyt zkoumaných vzorků Michal Holec z Fakulty životního prostředí UJEP. K nejpočetněji zastoupeným patřili pavouci, dále střevlíkovití a drabčíkovití brouci či stejnonozí korýši a mnohonožky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

10.12.2021 16:52
Určitě tam narazili na početné populace ropáka uhelného, jenže ten už dávno není u nás vzácný druh.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.12.2021 21:29 Reaguje na Pavel Hanzl
V poslední době se bohužel čím dál tím častěji objevuje jistý velice škodlivý druh živočicha - Ecoterrorist obtusum, česky nazývaný ekoterorista tupý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2021 18:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A kolik teroristických útoků za poslední roky způsobili?
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 18:34 Reaguje na Pavel Hanzl
V poměru k počtu členů mnohonásobně více, než neekoteroristická část populace.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.12.2021 21:26
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.12.2021 09:29
Ekoterorismem jsou i obstrukce při povolování staveb obchvatů, kde každé
zdržení znamená zhoršené životní prostředí dotčených obyvatel, jejich
zdraví a často i smrt, včetně těch tragických dopravních nehod. Radím dotčeným a poškozeným oplácet aktivistům stejnou mincí a žalovat je za
ty obstrukce, které jsou tomu všemu na vině. Zrujnujte ty neziskovky
na úroveň spolků s neplacenými funkcionáři a oni bez lizu budou vážit
proti čemu "bojují".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist