https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-psenice-v-evrope-neni-odolna-vuci-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pšenice v Evropě není odolná vůči změnám klimatu, tvrdí vědci

7.1.2019 09:52 | PRAHA (ČTK)
Extrémnost a variabilita počasí podle vědců bude znamenat snížení výnosů pšenice.  Ilustrační snímek.
Extrémnost a variabilita počasí podle vědců bude znamenat snížení výnosů pšenice. Ilustrační snímek.
Tým evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistil, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. V posledních pěti až 15 letech se pak podle nich na polích ve většině evropských zemí snížily rozdíly v reakcích pšenice na počasí. Ústav to uvedl na svém webu, výsledky výzkumu publikoval americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Extrémnost a variabilita počasí podle vědců bude znamenat snížení výnosů pšenice. Výzkumníci pro účely studie zhodnotili tisíce pozorování výnosů kultivarů pšenice v devíti evropských zemích - Česku, Slovensku, Finsku, Dánsku, Německu, Belgii, Francii, Itálii a Španělsku. Zjišťovali, jak reagují na počasí.

"Změny u výnosů všech kultivarů pšenice vystavených různým povětrnostním vlivům byly relativně podobné v severní a střední Evropě a v rámci zemí jižní Evropy to platilo zejména u tvrdé pšenice. Jako vážný problém napříč Evropou negativně ovlivňující výnos se ukázala nízká odolnost pšenice vůči vydatným dešťům," uvádí ústav na webu. Obecně mohou výnosy ve zranitelných fázích vegetačního období poškodit déšť, sucho, teplo i chlad.

"Výnos pšenice je citlivý dokonce i na několikadenní vystavení povětrnostním vlivům a vlhkému počasí, které podporuje vznik chorob. Kromě toho se zdá, že limitujícím faktorem adaptace pšenice ke změně klimatu v Evropě je, spíše než sucho, tepelný stres," dodává CzechGlobe.

Podle instituce pšenici neposkytují odolnost současné šlechtitelské programy a postupy výběru kultivarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.1.2019 18:44
Mám ráda kolegy z CzechGlobe. Nicméně si myslím, že jde hlavně o senzaci z hlediska publikování ve vysokém impaktu. Autoři zdůrazňují, že dominantní přístup adaptace plodin ke změně klimatu přizpůsobením genotypů nejpravděpodobnější dlouhodobé změně je pravděpodobně nedostatečný. Šlechtitelé pšenice to vidí jinak. Pšenice je dostatečně plastická plodina, typická stepní tráva. Tak nešiřte paniku.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.1.2019 20:00 Reaguje na Katka Pazderů
Možná by bylo načase provést (pokud to je schůdné) vhodnou genetickou modifikaci pšenice.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.1.2019 13:06 Reaguje na Jiří Svoboda
Možná by bylo na čase zase začít udržitelně pěstovat a né vyrábět..... a hlavně pěstovat v půdě.... to co je dnes na polích půda rozhodně není (na většině polí ČR i světa)........
Odpovědět
Eco Hunter

Eco Hunter

11.1.2019 14:46 Reaguje na Jiří Svoboda
Záleží, co si představujete pod pojmem schůdné. Bylo by to přinejmenším obtížné. A samozřejmě je pak otázkou, jakou změnu byste chtěl u pšenice provést, aby byla odolnější jak dešti tak suchu a zároveň teplu i chladu.
Odpovědět
Eco Hunter

Eco Hunter

11.1.2019 14:44 Reaguje na Katka Pazderů
Typická stepní tráva? Která stepní tráva má výnosy v řádu tun na hektar? Která stepní tráva má hexaploidní genom?
Pokud se budou pěstovat dvě, tři odrůdy pšenice, tak opravdu zas tak plastická nebude. Kde nic není, není co brát. Když nemáte z čeho vybírat, nemáte jak vytvářet plasticitu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.1.2019 13:07
Proč se člověk pořád dokola a nepoučitelně snaží obcházet důsledky svých vlastních pochybění???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist