https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-se-prou-se-straskym-kvuli-kurovci-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci se přou se Stráským kvůli kůrovci na Šumavě

22.2.2011 11:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Vstřícně vás chci ubezpečit, že vůbec netrvám na "krizovém managementu", ale budu spolu s vámi hledat účinný management k zastavení šíření kůrovce,“ píše Jan Stráský.
„Vstřícně vás chci ubezpečit, že vůbec netrvám na "krizovém managementu", ale budu spolu s vámi hledat účinný management k zastavení šíření kůrovce,“ píše Jan Stráský.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Vědci z NP Šumava vzkazují Stráskému: je třeba pokračovat v tom, co jsme dělali do teď – jen tak s vámi můžeme spolupracovat. Ale on jim odpověděl: Právě kvůli chybám minulosti jsem tu.
 

Čtrnáct členů vědecké sekce Rady Národního parku Šumava své postoje sdělilo v otevřeném dopise novému řediteli parku Janu Stráskému. Vědci slibují novému vedení spolupráci za předpokladu, že správa bude při ochraně přírody zohledňovat vědecké poznatky a bude respektovat účel, pro který byl národní park zřízen.

Podle podepsaných odborníků musí být při také správě území dodrženy platné legislativní postupy. Signatáři deklarují, že budou při práci v radě parku právě tyto požadavky uplatňovat. „I přes současnou komplikovanou situaci se zastavením šíření kůrovce v zásahových částech národního parku se domníváme, že není třeba hovořit o krizovém managementu, ale že prioritami Správy NP Šumava i Rady NP je zpracování jasné, dlouhodobé a exaktně podložené koncepce managementu národního parku, zejména nové zonace, která odstraní nevhodnou fragmentaci jádrových území,“ stojí v otevřeném dopise. Dále je podle vědecké sekce potřeba dokončit zpracování kvalitního plánu péče.

„Umožnění samovolného vývoje zdejších ekosystémů bylo i jedním z důvodů vyhlášení parku a uplynulá dvě desetiletí jasně prokázala, že v bezzásahových územích se obnovují unikátní ekosystémy,“ stojí v otevřeném dopise. Park také podle vědecké sekce pomáhá živočichům, jejichž ochrana je významná z hlediska celoevropského (např. perlorodka říční, tetřev a další) a které jednoznačně profitují z dostatečné ochrany jejich biotopů.

Na otevřený dopis vědcům odpověděl ředitel Jan Stráský v emailu, který také označil za veřejný. V něm se ředitel parku pozastavuje nad vyjádřením o "komplikované situaci se zastavením šíření kůrovce" a požadavku respektovat účel, pro který byl NP zřízen. „Poněvadž mne právě tato "komplikovaná situace" dostala do role, v níž se právě nacházím, musím mezi důvody jejího vzniku zahrnovat i špatná minulá rozhodnutí, která ve svém důsledku míjí účel, pro který byl Park zřízen a hlavně hledání rozhodnutí, směřujících k nápravě,“ píše Stráský.

Rada národního parku se sejde 7. března. Na tomto zasedání by se mělo hovořit o návrhu nového návštěvního řádu. V něm se novému řediteli nelíbí snaha o zpřísnění regulace splouvání Vltavy a znovu uzavření cesty na Modrý sloup. Stráský v emailu slibuje, že také podá informaci o své představě řešení kůrovce. „Vstřícně vás chci ubezpečit, že vůbec netrvám na "krizovém managementu", ale budu spolu s vámi hledat účinný management k zastavení šíření kůrovce, poněvadž teprve v tom vidím předpoklad dalšího rozvoje Národního parku Šumava pro ochranu přírody, obyvatele i návštěvníky,“ píše Jan Stráský.


reklama

 
Další informace |
Zde najdete plné znění Otevřeného dopisu členů Vědecké sekce Rady Národního parku Šumava

Doplněk 23. 2. - Ještě před jmenováním Jana Stráského ředitelem národního parku Šumava zveřejnila skupina vědců „Situační souhrn kauzy Národního parku Šumava“. Podle ní je potřeba vyřešit nezvládnutelné šíření kůrovce mezi bezzásahovým a zásahovým územím i mimo park, za což může management národního parku řízený jen podle přírodovědeckých a nikoli lesnických pravidel.

Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist