https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-spoji-sily-aby-lepe-prozkoumali-uzemi-hranickeho-krasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci spojí síly, aby lépe prozkoumali území Hranického krasu

11.3.2021 16:13 | BRNO (ČTK)
Hranický kras je významný v celoevropském měřítku, jeho součástí jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně nebo Hranická propast, nejhlubší zatopená sladkovodní jeskyně světa.
Hranický kras je významný v celoevropském měřítku, jeho součástí jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně nebo Hranická propast, nejhlubší zatopená sladkovodní jeskyně světa.
Foto | Jiří Komárek / Wikimedia Commons
Vědci různých oborů spojí síly, aby lépe prozkoumali Hranický kras a navrhli nejlepší využití krajiny. Plánovaný mezioborový výzkum zvítězil v prvním ročníku interní grantové soutěže Mendelovy univerzity v Brně. Získá v nejbližších třech letech dotaci devět milionů korun, oznámil ČTK mluvčí univerzity Filip Vrána.
 

Hranický kras je významný v celoevropském měřítku, jeho součástí jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně nebo Hranická propast, nejhlubší zatopená sladkovodní jeskyně světa. Využití celého území krasu je různorodé a střetávají se v něm rozdílné zájmy - zemědělství, těžba, ochrana přírody, rekreace, lázeňství, výzkum nebo osvěta.

Pro takzvaný management území chybí podle odborníků dlouhodobý a kontinuální monitoring hydrogeologických a klimatických poměrů ve spojitosti s využíváním lokality v širších souvislostech. Vítězný projekt grantové soutěže je založený právě na propojování výzkumu z oborů geologie, hydrologie, pedologie i sociologie s krajinářskými disciplínami.

"Hlavní přínos vidím v tom, že se lidé 'kousli' a společně snažili domluvit na nějakém konkrétním tématu. Jinak bychom k sobě cesty asi nenašli," uvedl krajinářský architekt Jozef Sedláček. Od expertů z ostatních oborů získá data, která mu umožní navrhnout správné využití krajiny. Výsledky výzkumu budou užitečné i pro jiné krasové oblasti.

Porota grantové soutěže vybírala z 11 projektů. Soutěž zastřešuje nově založená Grantová agentura Gregora Johanna Mendela. Dosud vědci Mendelovy univerzity čerpali podporu z národních a unijních grantových agentur.

"Hledáme další cesty, jak podpořit naše vědce. Pro studenty jsme proto vyhlásili novou soutěž o nejlepší podnikatelský nápad. Nyní se snažíme pomoci akademickým a výzkumným pracovníkům," uvedla rektorka Danuše Nerudová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

12.3.2021 07:42
Dobře, že tak. Už kvůli plánované prasárně VD Skalička.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist