https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-testuji-ve-vyzive-hospodarskych-zvirat-konopne-vylisky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci testují ve výživě hospodářských zvířat konopné výlisky

19.10.2024 00:24 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Vědci testují, jak by mohly ve výživě hospodářských zvířat a ryb nahradit výlisky z konopných semen sójovou a rybí moučku. První výsledky jsou pozitivní, výlisky mají velice dobré výživové hodnoty. O náhradu už vědci usilují delší dobu kvůli tomu, že rybí a sójová moučka jsou z několika hledisek problematické potraviny, uvedla Lucie Všetičková z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.
 
Sójová a rybí moučka, dva v současnosti nejčastější zdroje bílkovin v krmivech pro ryby, se do Evropy musí dovážet a jsou poměrně drahé.

"Sója je navíc plodina, která je velmi často geneticky modifikovaná. Rybí moučka je z nutričního hlediska pro ryby jako zdroj bílkovin ideální, ale vyrábí se bohužel z drobných druhů ryb lovených v moři. A s ohledem na stále se snižující počty nejen ryb, ale všech mořských živočichů, není tento způsob získávání krmivářské komodity příliš šetrný k přírodě a není udržitelný," uvedla Všetičková.

Zatím vědci zkoušejí, jak na přídavek stravy z konopí reagují kapři, kteří jej dostávali ve své stravě v podílech pět, deset a patnáct procent.

"Konopné výlisky vznikají při lisování semen konopí za studena. Lisováním se z nich odstraní olej, který se dále využívá v krmivářství, ale i v kosmetickém či farmaceutickém průmyslu. Výlisky obsahují pouze zbytkové množství oleje do deseti procent a vysoké množství bílkovin (30 až 35 procent) a mají ideální poměr esenciálních a mastných kyselin," uvedla Všetičková.

Konopné výlisky jsou určeny zejména pro hospodářská zvířata s váhovým deficitem, pro podporu tvorby svalové hmoty, pro březí a laktující samice, zvířata v rekonvalescenci po nemoci či náročném sportovním výkonu, ale i stará zvířata. U ryb jde primárně o zdroj bílkovin.

Podle dosavadních studií dosáhli nejlepších výsledků kapři, kteří dostávali v krmení desetiprocentní podíl konopných výlisků. "A to jak v produkčních parametrech, tak v obsahu kyseliny alfa-linolenové ve svalovině. Vyšší přídavek není vhodný kvůli zvýšenému obsahu vlákniny, která je obsažena ve slupkách slisovaných konopných semen. Vláknina je pro ryby nestravitelná a ve vyšším množství negativně ovlivňuje stravitelnost ostatních živin," řekla Všetičková.

Do těla ryb se alfa-linolenová kyselina, která patří mezi nenasycené mastné kyseliny, dostává potravním řetězcem, především z planktonu. Je nejen pro ryby nepostradatelná a má v organismu řadu funkcí, nicméně ryby nejsou samy schopny ji syntetizovat. Pokud nemá ryba přístup k přirozené potravě, je krmivo zdrojem nejen živin, ale i všech esenciálních látek.

Obecně jsou rostlinné oleje velmi chudé na obsah nenasycených mastných kyselin, to ale neplatí o lněném, konopném a ostropestřecovém oleji. "Díky přídavkům těchto olejů do krmiva mohou být následně ryby dobrým zdrojem živin pro člověka. Například díky přídavkům lněného semene do krmiva ryb došlo u konzumentů tohoto masa ke snížení cholesterolu," uvedla Všetičková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist