https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-v-indii-vypustili-do-volne-prirody-dvanact-ohrozenych-prasat-zakrslych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých

1.7.2021 01:25 | DILLÍ (ČTK)
Populace těchto malých prasat se v 60. letech minulého století začala velmi rychle zmenšovat kvůli mizejícímu přirozenému prostředí.
Populace těchto malých prasat se v 60. letech minulého století začala velmi rychle zmenšovat kvůli mizejícímu přirozenému prostředí.
Foto | A. J. T. Johnsingh, WWF-India and NCF / Wikimedia Commons
Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých, nejmenších prasat na světě. Snaží se tím zvýšit počet divoce žijících exemplářů tohoto druhu, který už byl v minulosti považován za vyhynulý. V budoucnu by jich v přírodním parku Manas chtěli vypustit dalších 60, napsala agentura AFP.
 

Prase zakrslé (porcula salvania) se dorůstá výšky 25 centimetrů a délky 65 centimetrů. Je tedy velké přibližně jako menší kočka. Dospělé prase váží v průměru osm až devět kilogramů. Žije na vlhkých loukách porostlých vysokou trávou a do poloviny 20. století se hojně vyskytovalo na úpatí Himálaje v Indii, Nepálu a Bhútánu.

Populace těchto malých prasat se v 60. letech minulého století začala velmi rychle zmenšovat kvůli mizejícímu přirozenému prostředí. Odborníci se dokonce domnívali, že tato zvířata zcela vyhynula. Několik se jich ale našlo v roce 1971 na severu Indie a poslední známé žijící exempláře našli vědci v roce 1993 v přírodním parku Manas. Šest prasátek se stalo základem odborného chovu, ve kterém jich dnes žije přes 70 a dalších zhruba 140 bylo za poslední roky vypuštěno zpět do volné přírody.

"Tentokrát jsme vypustili sedm samců a pět samic. V dalších čtyřech letech jich chceme vypustit dalších 60, aby si opět mohla vytvořit divokou populaci," řekl agentuře AFP jeden z vědců, kteří se podílí na záchranném programu. Jeho cílem je také péče o přirozené prostředí prasat zakrslých.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

1.7.2021 08:11
Možná by bylo fajn v článku zmínit i něco o způsobu života těchto zajímavých zvířat. Internet je na to hodně skoupý.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist