https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vynalezli-postup-jak-diagnostikovat-virus-ktery-napada-jahody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vynalezli postup, jak diagnostikovat virus, který napadá jahody

9.9.2023 00:47 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR vynalezli postup, jak včas diagnostikovat virus napadající jahody. Díky tomu lze zvýšit produkci pěstovaných jahod. Takzvaný strawberry virus způsobuje až třetinový pokles úrody a téměř poloviční snížení počtu odnoží, informovala mluvčí centra Daniela Procházková.
 

"Včasná diagnostika, a tím i výběr viruprosté sadby má zásadní význam pro zabránění šíření virů i pro omezení budoucích škod na úrodě," uvedla spoluautorka výzkumu Jana Fránová z Biologického centra. Vědci pro pěstitele vyvinuli diagnostickou sadu, pomocí níž lze snadno přítomnost strawbery viru zjistit. Jedná se o uživatelsky nenáročnou sadu a vyhodnocení testu trvá 24 hodin.

"Diagnostická sada je určená zemědělským diagnostickým laboratořím. Část kitu koupila firma Bioreba, která jej bude distribuovat na celosvětovém trhu," řekla Fránová. Nová souprava odhalí virus už v sadbě, a pěstitelé tak mohou zabránit dalšímu šíření infekce.

Jahody jsou měkké plody, které obsahují až 90 procent vody a jsou bohaté na vitamín C. Doba zralosti se liší podle odrůdy, nadmořské výšky pole a vývoje počasí. V loňském roce byla celková sklizeň jahod v České republice podle ministerstva zemědělství téměř 6000 tun z 1663 hektarů. Spotřeba jahod na člověka na rok se v republice pohybuje kolem 2,5 kilogramu. Loni byl výnos jahod 3,58 tun na hektar. Plocha pro pěstování jahod se snižuje, v roce 2017 činila 1816 hektarů a také vzhledem k příznivému počasí sklizeň tehdy činila 8257 tun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

9.9.2023 06:55
Takové výzkumy mají smysl a přínos pro společnost. Jinak Biologické centrum v Budějovicích je špička i v jiných oborech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist