https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vyvinuli-material-ktery-prodluzuje-ucinnost-casti-prirodnich-latek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vyvinuli materiál, který prodlužuje účinnost přírodních antimikrobiálních látek

4.6.2021 11:56 | PRAHA (ČTK)
Antimikrobiální těkavé látky z rostlin jsou podle vědců patrně jedním z nejúčinnějších přírodních pesticidů a zabírají i v boji s takzvanou "černou plísní" napadající řadu plodin. V běžném prostředí se ale rychle odpařují, kvůli čemuž jejich účinnost postupně klesá.
Antimikrobiální těkavé látky z rostlin jsou podle vědců patrně jedním z nejúčinnějších přírodních pesticidů a zabírají i v boji s takzvanou "černou plísní" napadající řadu plodin. V běžném prostředí se ale rychle odpařují, kvůli čemuž jejich účinnost postupně klesá.
Licence | Volné dílo (public domain)
Nový materiál, který prodlužuje účinnost přírodních látek využívaných v zemědělství i v medicíně, vyvinul česko - španělský tým. Technologie na bázi nanočástic oxidu křemičitého řízeně uvolňuje antimikrobiální látky pocházející z rostlin. Výsledky výzkumu jsou patentovány, studii o něm publikoval časopis Nanomaterials, sdělila mluvčí České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) Karla Mráčková.
 

Produkce bioaktivních látek chrání rostlinu před hmyzem, býložravci, ale i řadou patogenů včetně bakterií a plísní. Proto bývají tyto látky z rostlin extrahovány a ve formě silic pak slouží k výrobě pesticidů, léčiv, doplňků stravy a kosmetických produktů. Například v zemědělství se používají jak při uchovávání potravin, tak ve vývoji ekologicky šetrných přípravků.

Tým Pavla Kloučka z ČZU s kolegy z Polytechnické univerzity ve Valencii vyvinul nový mezoporézní materiál pro řízené uvolňování těchto látek. Princip je, že vědci póry materiálu vyplnili aktivní látkou a uzavřeli pomocí "víčka" tvořeného sacharidy.

"Právě tyto sacharidy se při kontaktu s enzymy cizích mikroorganismů rozpadají a látka z pórů se okamžitě uvolňuje. Materiál tak vlastně funguje jako past, kterou spustí samotný mikroorganismus, podobně jako v rostlinách samotných," popsal Klouček, který vede katedru kvality a bezpečnosti potravin na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů.

Antimikrobiální těkavé látky z rostlin jsou podle vědců patrně jedním z nejúčinnějších přírodních pesticidů a zabírají i v boji s takzvanou "černou plísní" napadající řadu plodin. V běžném prostředí se ale rychle odpařují, kvůli čemuž jejich účinnost postupně klesá. Právě to má nový přístup vyřešit.

Vědci v současnosti hledají partnery pro komerční využití vynálezu. Technologie je chráněna českým i evropským patentem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist