https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-vscht-zkoumaji-vyuziti-plastu-ktery-nyni-konci-ve-spalovnach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z VŠCHT zkoumají využití plastu, který nyní končí ve spalovnách

23.11.2023 01:16 (ČTK)
V EU se ročně vyprodukuje kolem 30 megatun plastového odpadu. Plast, který se nyní nerecykluje a končí zpravidla ve spalovnách.
V EU se ročně vyprodukuje kolem 30 megatun plastového odpadu. Plast, který se nyní nerecykluje a končí zpravidla ve spalovnách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) zkoumají možnosti, jak využít použité pneumatiky a plast, který se nyní nerecykluje a končí zpravidla ve spalovnách. Snaží se z něj vyrobit základní petrochemikálie, ze kterých by bylo možné opět zpracovat nové plasty, ale také léčiva a další chemikálie. Tento způsob recyklace by šetřil životní prostředí i spotřebu ropy, protože ropa je stále nejpoužívanější surovinou pro výrobu nových plastů a pryží.
 

V EU se ročně vyprodukuje kolem 30 megatun plastového odpadu a přes přijaté evropské směrnice množství plastového odpadu stále roste. Recyklují se především PET lahve, balicí fólie a plasty z polypropylenu a polyethylenu.

V Česku se ročně vyprodukuje asi 440 tun plastového odpadu. Odborníci uvádějí, že zhruba 55 procent plastových odpadů (takzvaný výmět) se nevyužívá k výrobě nových výrobků, ale vozí se jako tuhé alternativní palivo do cementáren a zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO). Podle vědců by se z nich ale daly vyrobit cenné chemikálie, které jsou potřebné k výrobě nových plastů.

Odborníci z VŠCHT proto testují takzvanou chemickou recyklaci, tedy jakési zpětné "rozebrání" odpadního plastu na základní molekuly - petrochemikálie, ze kterých je možné vyrobit nové plasty, ale také léčiva a další chemikálie. Takto vyrobené nové plasty mají stejnou kvalitu jako plasty vyráběné tradiční cestou z ropy.

Kromě odpadního plastu vědci zkoušejí chemickou recyklaci také u použitých pneumatik. Nových pneumatik se v Česku ročně prodá asi 66 000 tun ročně, k recyklaci jich lidé odevzdají asi 54 000 tun.

Většímu rozšíření chemické recyklace podle expertů brání platná legislativa. Ta na pyrolýzní technologii, která se při této recyklaci používá, nahlíží jako na spalování. Pro vybudování pyrolýzního provozu je tak třeba splnit stejné požadavky jako pro výstavbu spalovny, což rozvoj této technologie významně komplikuje, dodávají experti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.11.2023 13:40
No, hezký.
Jenom to má 50let zpoždění, bohužel !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.11.2023 18:44
to jsou zase kecy, to by měl zajímalo, jak z biologických organizmů chtějí ty mikroplasty dostat... sami se stáváme obětí plastového šílenství. PLAST JE ÚPLNĚ VŠUDE. MĚL BY SE ODPÍSKAT...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist