https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zjistuji-proc-v-oblibenem-novozelandskem-zalivu-pribyva-zraloku-bilych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci zjišťují, proč v oblíbeném novozélandském zálivu přibývá žraloků bílých

5.9.2022 01:46 | WELLINGTON (ČTK)
Žralok bílý (Carcharodon carcharias) či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitých vyskytující se většinou v pobřežních vodách. Dosahuje maximální délky okolo 7 metrů a hmotnosti i více než 3 tun.
Žralok bílý (Carcharodon carcharias) či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitých vyskytující se většinou v pobřežních vodách. Dosahuje maximální délky okolo 7 metrů a hmotnosti i více než 3 tun.
Foto | Ken Bondy / Flickr
V jedné z nejoblíbenějších plážových lokalit na pobřeží Nového Zélandu se stále častěji objevují žraloci bílí. Tým vědců se spolu se členy místního kmene snaží zjistit, co za tímto jevem stojí. Zvýšený výskyt obávaných predátorů podle nich může souviset i s oteplováním oceánů, napsal list The Guardian.
 

Počet obyvatel oblasti Bay of Plenty, která se nachází kolem stejnojmenného zálivu na severu Severního ostrova, se každé léto prudce zvýší - krásné pláže totiž přitahují davy lidí. Rekreanti se však stále více obávají čím dál častějších návštěv žraloka bílého.

Nový Zéland naposledy zaznamenal smrtící útok tohoto predátora v lednu 2021 na severu země. Žraloci jsou však k vidění čím dál častěji a surfaři na pláži Mount Maunganui se na jaře jen těsně vyhnuli údajně 3,5metrovému zvířeti.

Nyní se vědci, odborníci na žraloky, experti zaměření na ochranu přírody a členové místního kmene snaží díky speciálnímu projektu pochopit změny, které způsobily stále častější výskyt tohoto druhu v zálivu Bay of Plenty.

Tým podle svého vůdce, mořského biologa Phila Rosse z univerzity ve Waikatu, doufá, že se mu podaří zjistit, zda je žraloků skutečně více, nebo jsou častěji pozorováni jednoduše proto, že je víc lidí ve vodě. Roli by také mohlo hrát oteplování oceánů, které může měnit migrační zvyklosti těchto paryb.

Podle Rosse je také třeba vyřešit otázku, zda se jedná o místní populaci žraloků bílých, kteří v zálivu a jeho blízkosti zůstávají natrvalo, nebo zda se jedná o migrující predátory, kteří zde stráví jednu letní sezónu, či jen proplouvají okolo.

Projekt naplno začne až v létě. Ke sledování žraloků existuje mnoho metod, včetně instalace speciálních kamer GoPro na mořské dno v blízkosti nádob s návnadou. Podle Rosse vědci takto běžně pozorují i ryby. "Používáme je tady už léta a začali jsme zaznamenávat velké bílé žraloky, kteří k nim připlouvají, aby se na ně podívali," dodal.

Se sestavením harmonogramu žraločího chování vědcům pomáhají i členové místního kmene "Mají spoustu znalostí o zálivu... nemáme žádné záznamy za posledních deset let nebo několik desetiletí, ale orální historie by nám mohla říct, jak se věci měnily v mnohem delším časovém horizontu," vysvětlil Ross.

S pozorováním mohou pomoci i rybáři, vodáci, surfeři či plavci, kteří budou moci nahrávat své fotografie a videa na speciální webovou stránku.

Jedním z cílů projektu je pomoci místní komunitě lépe ocenit a pochopit žraloky a zároveň zajistit větší bezpečnost lidí ve vodě.

"Váš toastovač je nebezpečnější než žralok a je více pravděpodobné, že vám ublíží. (Žraloci) tu vždycky byli a nejsou něčím, čeho byste se museli neustále bát," prohlásil Ross. "Ale pokud vidíte oblast, kde se krmí ryby nebo ptáci, není to místo, kam byste si měli jít zaplavat," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.9.2022 06:14
A to je porád pláče, že jich ubývá... jednou víc, jindy méně, cestují za potravou.
Odpovědět
Anyr

Anyr

5.9.2022 09:44
Idealisticky bych si přál, aby to bylo znamení toho, že cítí ohrožení přírody ze strany Homo retardus, a snaží se tomu bránit právě na takovém hojně navštěvovaném místě.
Největší naděje na zásah. :D

A já, jako Homo novus (https://i.pinimg.com/originals/25/98/47/259847104e639887cffa4ae680f17fa9.jpg) jim k tomu přeji, ze srdce, mnoho štěstí. :D XD
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist