https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedec-nasel-kmen-plny-neznamych-modrych-sklipkanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědec našel kmen plný neznámých modrých sklípkanů

6.12.2017 11:00 | GEORGETOWN (ČTK)
Dosud neznámý druh sklípkana.
Dosud neznámý druh sklípkana.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Andrew Snyder / Global Wildlife Concervation
Dosud neznámý druh sklípkana objevil americký vědec Andrew Snyder při toulkách pralesem v jihoamerické Guyaně. Tvor je pozoruhodný nejen svým blyštivě modrým zbarvením, ale také tím, že žije v kmenu stromu a možná dokonce skupinově.
 

Snyder dosud nepojmenovaného pavouka spatřil na noční výpravě v lesích plošiny Potaro, když světlo z jeho baterky odhalilo neurčitý kobaltově modrý odlesk na stromě. "Zprvu jsem tomu nepřikládal žádnou váhu, určitě to byl jen odraz od pavoučích očí," napsal nedávno vědec z Mississippské univerzity na svém blogu. "Ale něco tam nesedělo, a podvědomě jsem to musel vnímat, něco mě přinutilo vrátit se tam," dodal.

Ve skutečnosti nepocházel modrý záblesk od očí pavouka, ale od jeho končetin. Ukázalo se také, že drobný tvor obývá díru ve ztrouchnivělém kmenu stromu a že ve stejném pařezu je několik dalších děr se stejnými pavouky.

"Doposud jsem se setkal pouze s jednotlivými sklípkany, buď poblíž nory, v listí na zemi nebo na kůře stromů," popisuje překvapivé zjištění Snyder. "Co to znamená pro celý druh? Jsou díry uvnitř propojené? Je tento druh společenský, nebo se jenom navzájem tolerují?" vyjmenoval vědec některé z bezprostředních otázek.

Na základě analýzy fotografií se Snyder domnívá, že kobaltově modrý pavouk patří do podčeledi Ischnocolinae. Podle serveru Quartz někteří zástupci této podčeledi žijí ve skupinách. "Prozatím je však jasné jenom to, že nový modrý pavouk vyžaduje další zkoumání. A také pojmenování," napsal americký web.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist