https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-pribrami-opet-resi-demolici-budov-u-skladky-bytiz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení Příbrami opět řeší demolici budov u skládky Bytíz

31.10.2015 11:07 | PŘÍBRAM (ČTK)
Příbramští zastupitelé zrušili rozhodnutí z loňského prosince, které znemožňovalo demolici chátrajících budov u skládky Bytíz. Vedení města si tak podle starosty Jindřicha Vařeky (ANO) rozvázalo ruce k jednání o případném rozšíření skládky, která se rychle zaplňuje.
 

Zakázku na demolici budov bránících dalšímu rozšíření skládky schválilo bývalé vedení radnice tvořené ČSSD a ODS, předchozí starosta Pavel Pikrt (dříve ČSSD) ale rozhodnutí městské rady pozastavil, protože bylo učiněno až po volbách. Po nástupu ANO a TOP 09 na radnici se pak v prosinci věcí zabývali nově zvolení zastupitelé, kteří demolici neschválili. Podle Vařeky ale toto usnesení nebylo šťastně formulováno. Byla jím totiž zrušena nejen kritizovaná zakázka, ale věc bylo možné vykládat i tak, že zastupitelé zamítli obecně celý záměr demolice.

Opoziční zastupitel za Šanci pro Příbram Petr Kareš vedení města vytkl, že zastupitele neseznámilo s dalším postupem. Vařeka uvedl, že zatím nebylo o žádné variantě rozhodnuto. Firma SVZ Centrum, provozující skládku, podle něj městu nabídla, že čtyři budovy zdemoluje za 2,9 milionu korun. "Původně vysoutěžená cena byla 5 686 000 korun. Je to obrovský rozdíl. My si myslíme, že je možné jít ještě níž," uvedl starosta. Demolice zbylých dvou budov by měla podle projektové dokumentace vyjít na dalších 2,5 milionu Kč.

Jednatel SVZ Centrum Oldřich Zábrodský zastupitele upozornil na to, že skládka se rychle plní a městu hrozí, že bude muset odpad vozit jinam, což by znamenalo vyšší náklady. Protože skládka Bytíz leží na katastru města, nemusí se platit poplatek 500 Kč za uloženou tunu, navíc se nespotřebuje tolik pohonných hmot. Tím, že město ukládá odpad na svém území, ušetří podle Zábrodského ročně řádově deset milionů korun.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist