https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velci-bili-zraloci-mohou-uzavirat-pratelstvi-kvuli-koristi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velcí bílí žraloci mohou uzavírat přátelství kvůli kořisti

15.4.2022 05:30 (ČTK)
Žralok bílý (Carcharodon carcharias) či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitých vyskytující se většinou v pobřežních vodách. Dosahuje maximální délky okolo 7 metrů a hmotnosti i více než 3 tun.
Žralok bílý (Carcharodon carcharias) či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitých vyskytující se většinou v pobřežních vodách. Dosahuje maximální délky okolo 7 metrů a hmotnosti i více než 3 tun.
Od uvedení filmu Čelisti v roce 1975 jsou velcí bílí žraloci zobrazováni jako nejdivočejší a nejnebezpečnější tvorové v oceánu. Ale co kdyby místo jednoho žraloka, který je postrachem plavců ve slané vodě, spolupracovali dva, napsal zpravodajský server USA Today. Vědci provádějící výzkum u mexického ostrova Guadalupe v Tichém oceánu zjistili, že velcí bílí žraloci jsou společenští tvorové, kteří někdy loví společně, aby zvýšili šanci na získání kořisti. Výsledek studie byl zveřejněn v časopise Biology Letters.
 

Ostrov Guadalupe, který leží asi 260 kilometrů západně od Kalifornského poloostrova, je domovem skupinky vědců a oblíbeným turistickým cílem pro pozorování velkých bílých žraloků. Tyto mořské predátory sem přitahuje značné množství lachtanů.

Společnost Nautilus Dive Adventures, která nabízí výlety na ostrov, uvádí, že od června do ledna se v okolí ostrova pohybuje více než tisícovka žraloků.

Výjimečnost této lokality spočívá v tom, že vody u ostrova jsou průzračně čisté. Což na jedné straně umožňuje velkému bílému žralokovi snáz spatřit kořist, ale zároveň může kořist snadno zahlédnout predátora.

Aby tým vědců z Floridské mezinárodní univerzity (FIU) zjistil, jak tyto podmínky ovlivňují způsob lovu žraloků, vytvořil sledovací zařízení, které připevnili na několik odchycených jedinců.

Zařízení je vybavené videokamerou a senzory, které zjišťují zrychlení, hloubku a směr pohybu. Má také přijímače, které zaznamenají, když se v jejich blízkosti nacházejí jiní žraloci. Tým s pomocí tohoto zařízení po dobu čtyř let sledoval vždy tři samce a tři samice žraloků bílých.

Údaje ukázaly, že žraloci dávají přednost skupinám stejného pohlaví, ale jejich způsoby lovu jsou jedinečné. Jeden žralok měl sledovací zařízení nasazené pouze 30 hodin, ale během tohoto časového rozmezí se spojil s 12 dalšími žraloky.

Jiný žralok, který měl sledování připevněno pět dní, se stýkal pouze se dvěma dalšími žraloky. Některá z těchto spojení trvala déle než hodinu a páry se střídaly při hlídání tuleních kolonií.

"Většina podobných kontaktů byla krátká, ale u některých žraloků jsme zjistili podstatně delší spojení, u nichž je mnohem pravděpodobnější, že se jednalo o sociální vztah," uvedl Yannis Papastamatiou z FIU, který je hlavním autorem studie. "Sedmdesát minut je dlouhá doba na plavání s jiným žralokem bílým."

Záběry také ukázaly, že žraloci mají různé taktiky lovu, například číhají v mělkých nebo hlubších vodách a aktivně hlídkují ve dne nebo v noci.

Papastamatiou řekl, že neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, proč jsou žraloci bílí společenští, ale je to pravděpodobně proto, že pokud je jeden žralok úspěšný při hledání velké kořisti, jiný bude chtít zjistit, jak by mohl mít stejný úspěch.

"Předpokládáme, že se velcí bílí žraloci sdružují s jinými jedinci, aby si mohli bezděčně vyměňovat informace o poloze nebo zbytcích velké kořisti. Může však existovat široká škála individuální variability jak v chování, tak v sociálních kontaktech," uvádí se ve studii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

15.4.2022 07:03
Říká se že ve dvou se to lépe táhne a dva žraloci mohou použít při lovu mnohem účinnější strategii. To napovídá, že Carcharodon není jenom tupý zabiják, jak je to obvykle prezentováno veřejnosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist