https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velka-poptavka-po-fotovoltaice-v-cr-pokracuje-cez-i-e.on-hlasi-vyrazny-rust
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velká poptávka po fotovoltaice v ČR pokračuje, ČEZ i E.ON hlásí výrazný růst

31.5.2023 19:02 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Velká poptávka po instalaci fotovoltaických elektráren v Česku pokračuje i letos. Energetická společnost ČEZ Prodej do konce května nainstalovala 2100 zařízení, což je meziročně o polovinu více. Pětinásobný nárůst počtu instalací oproti loňsku zaznamenal také E.ON. Obě firmy zároveň slibují zrychlení montáží. Vyplývá to z informací obou společností.
 

ČEZ Prodej v současné době podle generálního ředitele společnosti Tomáše Kadlece zrychluje proces instalací, ve většině případů ji nyní zvládne do čtyř měsíců. Podle Kadlece ke zrychlení pomáhá digitalizace přípravy projektů. ČEZ dále ve spolupráci s OIG Power rozšířil nabídku bateriových řešení o nové typy, podle firmy bude letos podíl instalací fotovoltaik s baterií kolem 70 procent.

Společnost zároveň v reakci aktuální situaci na trhu, kde má řada dodavatelů problémy se zajištěním zakázek, upraví svůj systém záloh. "Obrovská poptávka bohužel přilákala na trh nové dodavatele bez jakýchkoliv zkušeností a tisíce lidí tak stále marně čekají na své fotovoltaické elektrárny. Zákazníci tak začali být opatrní a chtějí větší záruky, například si dávají pozor na placení vysokých záloh předem. Chceme jim proto vyjít vstříc a při podpisu smlouvy budeme vyžadovat pouze desetiprocentní platby. Rádi bychom pomohli narušenou důvěru lidí ve fotovoltaiku obnovit," řekl Kadlec.

Standardem na trhu je podle ČEZ záloha ve výši 40 až 50 procent. Další platby podnik podle Kadlece vyžaduje po zajištění připojení do distribuční sítě a stanovení termínu montáže.

Zrychlit instalace chce také E.ON. Společnost přiznala, že v souvislosti s velkým zájmem začala v předchozích měsících nabírat prodlevy v realizaci části zakázek. I kvůli tomu firma na více než čtyři měsíce zastavila příjem nových poptávek. Společnost během této doby podle vedoucího zákaznických řešení společnosti Ondřeje Hájka posílila kapacitu zaměstnanců i instalačních partnerů a zároveň přešla na nový systém. Nyní E.ON instaluje kolem 110 solárních zařízení týdně, celý proces nyní podle firmy trvá do šesti měsíců.

Loni bylo v Česku zprovozněno 33 760 fotovoltaik s celkovým výkonem 288,8 megawattu (MW), což je meziroční nárůst o 366 procent. Dvojnásobný nárůst byl patrný také u tepelných čerpadel, kterých se nainstalovalo přes 60 000.

I přes velkou poptávku se ovšem některé firmy potýkají s problémy. Největším případem jsou dosud potíže Energetického holdingu Malina, který je kvůli problémům se zajištěním velkého množství zakázek v úpadku. Společnost v návrhu k insolvenci přiznala závazky, které zahrnují i vybrané zálohy, ve výši téměř 1,4 miliardy korun. Problémy mají i další firmy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

31.5.2023 20:19
ČEZ se má především starat urychleně o stavbu JE, minimálně jednu, aby byla záloha nejenom na to fotovoltaiku !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2023 11:21 Reaguje na smějící se bestie
Tahle vláda přece už vypsala tendr na dostavbu Dukovan a na podzim by se měl rozhodnout. Já vím, Babiš tendr na Temelín zrušil už v roce 13 a od té doby jen žvanil a nedělal vůbec nic, taď se musí vše dohánět a to nejen v energatice.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

1.6.2023 12:53 Reaguje na Pavel Hanzl
to je u nás težké, když tu tahají za nitky STBáci.
Jedna vláda vypíše, druhá zruší a tak pořád dokola a nic se nedělá.
Papír snese vše
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.6.2023 13:04 Reaguje na Michal Uhrovič
Je nutné v energetice znát souvislosti roku 2014 a roku aktuálního...
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

1.6.2023 15:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
povídejte, poučte mne ...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.6.2023 13:10 Reaguje na smějící se bestie
Výběr dodavatele JE musí počkat, až se nám podaří ponechat ve výběru jen tu správnou firmu.
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.6.2023 16:02 Reaguje na Richard Vacek
asijské velmoci mají vyřešen uzavřený cyklus pro jaderné palivo, to jsem tedy zvědav na tu "správnou firmu".
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

31.5.2023 21:08
myslím, že v roce 24 nebo 25 přijde nová generace solárních panelů, které budou mít lepší účinnost a větší životnost. V té době by už mohli být nějaké dobré dostupné baterie.
Nyní je to pořád nezajímavé ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2023 09:32 Reaguje na Michal Uhrovič
Leda, že by nepřišla...
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

1.6.2023 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
potom ty soláry moc smysl nedávají. Náklady se nezaplatí.
Jediné co získám, tak svoji energii, když svítí slunce a mnoho neekologického odpadu.
Kolik máte solárů vy?
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.6.2023 15:21 Reaguje na Michal Uhrovič
jedna taková baterie "jakou svět neviděl" se prý bude vyrábět kdesi na severní Moravě - píše se o tom už hodně let.
Odpovědět
ji

1.6.2023 15:51 Reaguje na Michal Uhrovič
"meziročně o polovinu více"
"meziroční nárůst o 366 procent"
"Pětinásobný nárůst počtu instalací"

Řekla bych, že pro poměrně velké množství domácností je naopak fotovoltaika na jejich střeše opravdu velmi zajímavá, když do ní nyní investují peníze.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist