https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/venkovni-chov-drubeze-je-opet-mozny-riziko-nakazy-ptaci-chripkou-ale-trva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Venkovní chov drůbeže je opět možný, riziko nákazy ptačí chřipkou ale trvá

3.3.2023 10:19 | PRAHA (ČTK)
Končí zákaz venkovního chovu drůbeže, který kvůli šíření ptačí chřipky nařídila v polovině prosince Státní veterinární správa (SVS). Nákazová situace v zemi se už podle veterinářů zlepšila. Od začátku roku se v Česku potvrdilo 17 ohnisek nákazy, naposledy v Krušovicích na Rakovnicku. Loni bylo případů 20. Ptačí chřipka je vysoce patogenní virové onemocnění zvířat. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak drůbež jako slepice, krůty, kachny a husy.
 

I přes zrušení zákazu venkovního chovu by si chovatelé drůbeže měli být podle ředitele veterinární sekce SVS Petra Šatrána vědomi vysokého rizika nákazy. Své chovy by proto měli chránit před kontaktem s volně žijícími ptáky a dodržovat pravidla biologické bezpečnosti.

Vhodné preventivní opatření je podle veterinářů například zasíťování výběhů. Je také důležité, aby trus volně žijících ptáků nemohl kontaminovat vodu a krmivo. Proto by se měla voda a krmivo drůbeži podávat v budovách nebo pod přístřešky mimo dosah volně žijícího ptactva.

Podle veterinární správy se od února nákazová situace zlepšuje v celé Evropě. Počet ohnisek klesl z lednových 118 na 62, nejvíce případů bylo hlášeno z Francie.

V Česku se nákaza ptačí chřipkou letos v lednu potvrdila ve 13 případech a v únoru na dalších čtyřech místech. Ve velkochovu na Tachovsku nákaza postupně postihla tři haly, z nichž každá má kapacitu 250 000 nosnic. Z podniku bylo do kafilerie odvezeno zhruba 1000 tun drůbeže a muselo se zlikvidovat sedm milionů vajec. Podle Českomoravské drůbežářské unie bylo loni v ČR zhruba pět milionů nosnic a vybití tak velkého chovu znamenalo zhruba 15 procent celkového počtu.

Virus, který je za určitých okolností přenosný na člověka, se v českém chovu drůbeže poprvé objevil v červnu 2007. Od té doby byly kvůli výskytu nemoci utraceny stovky tisíc ptáků. V celé Evropské unii bylo kvůli ptačí chřipce v posledních dvou letech utraceno zhruba 50 milionů kusů drůbeže, uvedl na konci ledna Šatrán.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist